Jízda načerno se už v Liberci nevyplatí. Pokuty vzrostou

Události v regionech | Události v regionech | 19. 12. 2023 (zdroj: ČT24)

Liberec zvyšuje pokuty za jízdu načerno v městské hromadné dopravě. Ročně jede bez jízdenky až patnáct tisíc cestujících. Výše pokut se v Liberci neměnila patnáct let a podle radnice byly sankce tak nízké, že se bezplatná jízda cestujícím často vyplatila.

„Pokuta už dneska nebyla smysluplná. Někteří lidé spekulovali a spočítali si, že pokuta je tak nízká, že radši budou jezdit načerno. Tak my jsme jim tu spekulaci chtěli samozřejmě znemožnit,“ uvedl liberecký náměstek pro technickou správu a informační technologie Jiří Šolc (ANO).

Až dvě třetiny černých pasažérů pokutu nezaplatí a dopravní podnik ji musí vymáhat, často soudně. „Když si vezmeme, že jedna pokuta dělá tisíc korun za jízdu, tak už máme i takové, kteří už to nemají v řádech tisícovek, ale už opravdu jsme přes sto tisíc,“ upozornila vedoucí přepravní kontroly dopravního podniku Lucie Svitáková.

Liberec nyní zvýší od ledna pokutu za cestu bez jízdenky na 1500 korun. Je to částka, kterou zaplatí cestující také v Praze, Ústí nad Labem nebo třeba Českých Budějovicích. Některá města ale nabízejí slevu, pokud cestující zaplatí na místě nebo do patnácti kalendářních dnů. Nejnižší pokutu zaplatí cestující v Plzni nebo Karlových Varech. Základní sazba je pět set korun, částka se ale může zvýšit s časovým odstupem.

Způsobů, jak si v liberecké městské dopravě koupit jízdenku, je několik – od elektronických aplikací přes elektronickou peněženku. Koupit si ji mohou také u řidiče. Od nového roku bude ve všech spojích také možnost uhradit jízdné platební kartou.