V obvodu Břeclav vyhrál Róbert Šlachta

Senátorem ve volebním obvodu Břeclav bude předseda hnutí Přísaha Róbert Šlachta. Získal 58,88 procenta hlasů. Hnutí se tak jeho zásluhou stane parlamentní stranou. Šlachtův soupeř Miloslav Janulík (ANO) dostal 41,11 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 14,59 procenta voličů, v prvním kole před týdnem hlasovalo 33 procent. Dosavadní senátor Rostislav Koštial (ODS) neuspěl v prvním kole volby.

Šlachta vyhrál i první kolo senátních voleb. Získal 24,74 procenta hlasů, druhý Miloslav Janulík (ANO) 22,54 procenta hlasů. Šlachta je prvním členem Přísahy, který se kdy dostal do Senátu. Po prvním kole ale uvedl, že jeho postup do druhého kola je jen velmi slabá útěcha. „Jsem předseda hnutí a je pro mne důležitější výsledek celého hnutí,“ uvedl Šlachta. Přísaha totiž byla neúspěšná v krajských volbách, v žádném kraji nezískala ani jednoho zastupitele.

V lednu 2021 oznámil rozhodnutí založit politické hnutí Přísaha, zaregistrováno bylo v dubnu téhož roku. Šlachta je jeho předsedou. V parlamentních volbách v roce 2021 hnutí pod jeho vedením získalo 4,68 procenta hlasů a nedostalo se tak do sněmovny. Od roku 2022 je zastupitelem města Pohořelice v okrese Brno-venkov.

V letech 2008 až 2016 byl ředitelem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Nejvíce pozornosti získal ÚOOZ v červnu 2013, když zasáhl na úřadu vlády i dalších místech v kauze týkající se mimo jiné blízké spolupracovnice expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové (nyní Nečasové) a údajné politické korupce. Zásah vedl až k pádu vlády.

Šlachta: Chci se věnovat dostavbě dálnice D52

Šlachta označil výsledek za úžasný. „Hlavně po posledním týdnu, kdy se proti nám na Janulíkovu podporu spojili všichni – ODS, sociální demokrati i SPD. Andrej Babiš (ANO) přijel do Břeclavi a do Pohořelic, ale ani on nepomohl a protlačili jsme to,“ řekl Šlachta.

„Můj vzkaz této vládě je naprosto jasný, budu v opozici a určitě nebudu tím, kdo bude hlasovat s touto vládou,“ avizoval. Zmínil dvě témata, kterým by se chtěl v Senátu věnovat. Prvním je dostavba dálnice D52 z Pohořelic do Mikulova k rakouským hranicím, kterou se v minulých letech nepodařilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) prosadit po jednotlivých částech a rozhodlo se ji chystat jako jeden úsek. „Je potřeba vyvolat jednání s ŘSD a zjistit, co je za problém, chtěl bych se v tom angažovat,“ ohlásil Šlachta.

Druhým tématem je chráněná krajinná oblast Soutok, jejíž vznik je připravený a příští rok má být po půl století debat realitou. „Nechci řešit, jestli má či nemá být. Ale chci se věnovat tomu, jak se stát chová k vlastníkům pozemků, k obcím a občanům,“ uvedl Šlachta.

Róbert Šlachta k vítězství v senátních volbách (zdroj: ČT24)
Zdroj: ČSÚ, ČT24
Rozdělení křesel
Loading...Loading...
Načítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání dat
Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...
Zdroj: ČSÚ, ČT24