Polívkovo divadlo a kino Scala obnoví provoz, měření statiků dopadla dobře

Divadlo Bolka Polívky a kino Scala v Brně mohou obnovit provoz, který byl přerušený od minulého týdne kvůli pochybnostem o stavu střechy. Měření statiků dopadla dobře, budovy jsou při dodržování stanovených opatření způsobilé k užívání. Základní podmínkou pro zajištění bezpečného provozu je stálý monitoring konstrukce pomocí přístrojů, informoval magistrát. Obě kulturní zařízení nejspíš znovu otevřou po víkendu.

Objekt, ve kterém se nachází sál Univerzitního kina Scala a nad ním sál Divadla Bolka Polívky, byl postavený téměř před sto lety. Jde o železobetonovou stavbu, která svým konstrukčním i materiálovým řešením odpovídá době svého vzniku. Při přípravě rekonstrukce střechy našli odborníci trhliny, u kterých si zprvu nebyli jistí jejich stářím a nebezpečností. Nyní trhliny monitorují přístroje schopné zachytit změny v řádech tisícin milimetru a okamžitě o tom vyslat zprávu několika zodpovědným osobám.

„Je třeba ujistit veřejnost, že budova není nebezpečná – nehrozí ani její zřícení, ani nemá její stav vliv na okolní domy, protože ty jsou konstrukčně na ní zcela nezávislé,“ uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

„Na základě ujištění odborníků a výsledků probíhajícího měření jsme se rozhodli přistoupit k přípravě na znovuotevření divadla. Diváky budeme informovat prostřednictvím sociálních sítí a webových stránek divadla v nejbližších hodinách. Dnešní zprávy přijímáme opravdu s velkou radostí a úlevou. Pevně věříme, že sezonu dokončíme na Jakubském náměstí a podle plánovaného programu,“ řekla projektová ředitelka Divadla Bolka Polívky Simona Kostrhunová.

„K přerušení provozu jsme přistoupili s ohledem na bezpečnost diváků, kterou navzdory zásadním dopadům na ekonomiku divadla vnímáme jako prvořadou. Doufáme, že nám diváci zachovají přízeň a vrátí se v plné síle do hlediště,“ doplnila Kostrhunová

„V této chvíli musíme ještě počkat na oficiální vyjádření města v této záležitosti, které by nám mělo být doručeno v nejbližších hodinách. Jakmile budeme mít oficiální zprávu k dispozici, budeme informovat veřejnost, kdy bude provoz v Univerzitním kině Scala obnoven,“ uvedl mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot.