Bolek Polívka má i jako král k šaškovi blízko

„Křivdil jsem, mně ale bylo ukřivděno víc!“ Městské divadlo Brno sáhlo po jedné z nejobtížnějších Shakespearových her, o víkendu uvede v premiéře jeho Krále Leara. V titulní roli příběhu, který je v základě pohádkový, promění se ale ve velkou tragédii, se představí Boleslav Polívka.

Leara v Česku proslavil Jan Tříska, který tragického vladaře ztvárnil před více než dvaceti lety na letní scéně Pražského hradu. Režisér Stanislav Moša ale považuje i volbu aktuálního hlavního představitele za přesnou. „Když jsme hru připravovali, říkal jsem si, že ji snad Shakespeare pro Bolka napsal. Ve hře samotné je několik bláznů a klaunů a Bolek se celý život zabývá klaunérií a šaškovstvím,“ připomněl.

„Šašek králi odhaluje, co si o všem myslí, je vlastně duší Leara,“ domnívá se Polívka. Hra začíná podobně jako pohádka Sůl nad zlato – mocný král se rozhodne rozdělit svou říši mezi své tři dcery podle toho, jakými slovy dokáží vyjádřit svou lásku k němu. Dobrý konec ale diváci vyhlížejí marně. Nespravedlivý otec, který naslouchal raději pochlebování než upřímným slovům, prohlédne pozdě a způsobí rozvrat své říše.

„Líbí se mi, jak střídá nechtěně polohy vzteku, smíření a zoufalství. Learovo zoufalství je něco, co hodně lidí zná. Je jim blízké prožívat takovou nehoráznou zradu nebo se od svých blízkých dovídat věci, které by si měli nechat pro sebe, když už si je myslí,“ považuje Polívka čtyři století starou hru za stále velmi současnou.

Témata tragédie – zradu, politikaření a ztrátu moci – čas neoslabil, ve společnosti stále rezonují. I proto si král a ostatní postavy mohou dovolit chodit po brněnském jevišti v džínách. Poprvé 14. listopadu.