Počet obětí tornáda stoupl na šest. Škody dosáhnou desítek miliard

Bouře na Moravě si vyžádala šestou oběť. Zemřela ve Fakultní nemocnici Brno. Podle informací ČTK zemřelo dvouleté dítě. Škody na veřejném majetku dosáhnou nejméně 12 miliard korun, na soukromém budou mnohonásobně vyšší, řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Pokračuje odstraňování následků tornáda. Většina domů už má místo střech alespoň provizorní plachty. Na místě zasahuje kolem dvanácti set hasičů a s odklízením škod pomáhá i řada dobrovolníků. Kraj prosí, aby nyní nejezdili, je jich dost. Poškozeno je na tisíc dvě stě domů, 69 z nich statici určili k demolici.

Grolich uvedl jako příklad veřejného majetku zničenou střední školu v Hodoníně, na níž je škoda ve stovkách milionů korun. Zahrnuje majetek obcí, kraje, ale také například elektrifikaci. „Škody na soukromém majetku budou mnohonásobně vyšší,“ zdůraznil hejtman.

Dotace na škody na majetku po tornádu na jižní Moravě dostanou všichni postižení, i nepojištění, řekla v ČT ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Pomocníci

Obyvatelé postižených obcí oceňují úsilí těch, kteří dorazili, aby jim pomohli s úklidem a odstraněním největších škod. „Přijeli dobrovolníci z celé republiky a nabízeli se. Na našem domě nám pomáhalo odklízet dvacet, třicet lidí dva dny,“ říká Lubomír Dvořák z Lužic.

„To se nestačí ani člověk divit, že se něco takového děje. Že se lidé tak zmobilizovali po roku covidu, který tady řádil, a ještě se snaží pomoci jižní Moravě,“ dodává Alois Macháč z Hrušek.

Firmy přivážejí stavební materiál jako například trámy a latě, lidé odklízejí suť a opravují domy. Zlepšila se i situace v dopravě. Z ulic zmizela většina aut, která poničila bouřka a udělala z nich vraky. Zmizela i část suti, proto je více místa na průjezd. Dobrovolníci navíc odstavují auta na okrajích obcí a chodí pěšky.

Potřeby místních se stále mění. „Aktuálně jsou to powerbanky, svítilny, nářadí jako rýče, lopaty, krumpáče či kolečka, rukavice, spojovací materiál, řezivo, řezací kotouče, opalovací krémy, dezinfekce a voda,“ uvedla mluvčí břeclavské radnice Jana Pelcová. Poprosila dárce, aby nevozili pytle s oblečením či hračkami.

Jihomoravský kraj žádá dobrovolníky, aby nyní už nejezdili pomáhat do obcí zasažených bouřkami. Je jich tam momentálně dostatek, pro tuto chvíli je není kde využít

Za postižené tornádem se budou na několika místech konat bohoslužby. Pod širým nebem se uskuteční mše v Moravské Nové Vsi, kde kostel přišel o věž i krov. V Hodoníně povede mši prezident Diecézní charity Brno Josef Zouhar. Modlitbu postiženým věnoval i papež František.

Bezpečná pomoc

Dobrovolníci se musí připravit na to, že je policie nepustí s auty přímo do postižených obcí a budou muset nechat vozidla na odstavných parkovištích. Měli by mít také náležité vybavení. „Máme desítky hospitalizovaných lidí při uklízecích pracích. Prosím, když tam jedete, je třeba pevná obuv, oblečení, rukavice. Zní to možná banálně, ale nedodržuje se to,“ nabádá hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

V hodonínské nemocnici ráno zdravotníci pečovali ještě o 23 pacientů, které tam záchranáři přivezli po čtvrteční ničivé bouřce na Hodonínsku a Břeclavsku. V sobotu ošetřili dalších 46 lidí, kteří se poranili při odstraňovaní škod, například spadli ze střechy nebo měli propíchnutou nohu hřebíkem. Objevila se také nová kategorie pacientů, a to jsou dobrovolníci, kteří přecenili své síly, řekl ředitel nemocnice Antonín Tesařík.

Neobjevily se dosud žádné případy rabování. Situaci na místě hlídá dvě stě policistů vedle sto šedesáti vojáků a dvanácti set hasičů. Ti mají nyní pět sektorů zásahu. Vedle obcí Lužice, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Hrušky k nim přibyl i Pánov u Hodonína.

„V městské části Pánov je několik desítek nemovitostí, které prošly statickou prohlídkou a sedm jich bylo označeno k demolici. Není zde ani jedna nemovitost, která by neměla nějaké poškození,“ upřesňuje místostarosta Hodonína Petr Buráň (nestr.).

Část domácností v postižené oblasti zatím zůstává bez elektřiny, využívají elektrické generátory. Energetici pracují na obnově. Nefunguje zatím železniční doprava a teprve v neděli by mohly na úseku páteřní železnice z Přerova do Břeclavi začít jezdit vlaky alespoň po jedné koleji, úplné obnovení provozu je otázkou týdnů.