Od folkloru po underground. Před 30 lety vzniklo vydavatelství Indies Records

Indies Records slaví 30 let (zdroj: ČT24)

Třicet let od založení slaví brněnské hudební vydavatelství Indies Records. Průkopník alternativní hudby odstartoval svou cestu na svatého Valentýna v roce 1990. O rok později vydal svou první desku. Dodnes jich je kolem osmi stovek.

Vydavatelství Indies Records pomohlo v porevolučním Česku šířit alternativní hudbu. Přesně před 30 lety otevřeli Milan Páleš a Miloš Gruber půjčovnu cédéček, která se rychle zapsala do povědomí milovníků hudby.

„Měli jsme 135 titulů, takže úplná bomba. Všichni z toho byli nadšení, znám lidi, kteří si půjčili všechny. A chodili si pravidelně každý den. Číslo jedna v půjčovně byli Pixies, to byli moji velcí oblíbenci,“ popsal spoluzakladatel vydavatelství Milan Páleš.

Vydavatelství, které nejde po hitech

„Indies jsem vlastně považoval za první významnou firmu, která se rozhodla vydávat věci, které byly na první pohled nehitové a netendenční a netrendové,“ uvedl hudební publicista Petr Gratias.

I když vydavatelství působí na jižní Moravě, nejde o brněnský nebo moravský fenomén. „Já vnímám ten limit pro Indies jako český trh. Vždycky, když vyšla naše deska, tak přišly ohlasy z celé republiky. Rozhodně to není jen Morava.

Poslech všech alb, která Indies Records vydala, by zabral asi měsíc. Byly by mezi nimi i desky Ivy Bittové, Radůzy, Hradišťanu nebo Psích vojáků.