TÉMA

Iva Bittová

Písničkářský Šafrán po půlstoletí neuschl. Vyšlo album, které sešrotovala StB

Volné sdružení písničkářů Šafrán oslavilo padesát let od svého vzniku. Koncert s názvem Diagnóza v pražském Divadle Archa ukázal, že Šafrán ani po půlstoletí neuschl. K výročí také vyšlo na vinylu eponymní album, které Šafrán natočil v roce 1976. Těsně před vydáním byl ale celý náklad na příkaz Státní bezpečnosti sešrotován. Nahrávky nově vyšly i jednotlivým písničkářům z někdejšího sdružení: Vladimíru Mertovi, Vlastimilu Třešňákovi a Jaroslavu Hutkovi.
7. 10. 2022|

Bez obleku, zdarma a s hvězdami z celého světa. Na českých náměstích začíná Bohemia JazzFest

Letošní přehlídku jazzových koncertů na historických náměstích Bohemia JazzFest zahájí v pondělí na Staroměstském náměstí v Praze Iva Bittová a Antonín Fajt. Akce, která je tradičně pro diváky zdarma, se uskuteční na šesti místech. Festivalový den začíná vždy v 17:30 a končí ve 22:00.
11. 7. 2022|

Tip z iVysílání: Příběh Leoše Janáčka je velkým příběhem 20. století

Leoš Janáček byl bezpochyby jednou z největších osobností české hudby dvacátého století. Česká televize o tomto komponistovi natočila v koprodukci s britskou společností Poorhouse International dokument, který v polovině října uvedla na obrazovkách. Snímek Leoš Janáček – velký příběh 20. století je dostupný také v iVysílání.
20. 10. 2020|

Od folkloru po underground. Před 30 lety vzniklo vydavatelství Indies Records

Třicet let od založení slaví brněnské hudební vydavatelství Indies Records. Průkopník alternativní hudby odstartoval svou cestu na svatého Valentýna v roce 1990. O rok později vydal svou první desku. Dodnes jich je kolem osmi stovek.
14. 2. 2020|

Bittová, Dusilová a Načeva koncerty ladí jemné jinakosti

Po roce se na jednom pódiu opět sejde trojice zpěvaček Iva Bittová, Lenka Dusilová a Monika Načeva. Společně odehrají sedm komorních koncertů v klubových prostorech po celé republice. První zastávkou je v pátek 23. listopadu Kulturní dům Vltava v Českých Budějovicích.
23. 11. 2018|

Ej, lásko, lásko! Iva Bittová zpívala pro dalajlamu. Ten vzpomínal na prezidenta Havla

Zpěvačka Iva Bittová zpívala v Indii pro dalajlamu. Na setkání ve škole Spring Dales, kterou podporuje česká nezisková organizace Brontosauři v Himálajích, mu zanotovala moravskou lidovou písničku Ej, lásko, lásko. Na své asijské cestě se seznámila i s hudebníkem Ančukem, který je v indickém regionu Ladak, přezdívaném Malý Tibet, posledním hráčem na tibetskou kytaru původní technikou. Bittová s ním v listopadu v Praze a Brně odehraje dva koncerty.
29. 7. 2018|