Kafka Band se ztrácí v Americe

Kafka Band vydal album Amerika (zdroj: ČT24)

Amerika jako naděje na lepší život pro hlavního hrdinu Kafkova románu. Zároveň ale Amerika současná, chladná a těžko uchopitelná. Hlavní myšlenky nové desky Kafka Bandu, který na svém druhém studiovém albu opět zhudebnil text významného pražského německy píšícího spisovatele. Vznikl tak tucet česko-německo-anglických skladeb.

První deskou Kafka Bandu byl před pěti lety Zámek. Literárně-hudební projekt vycházející z komiksové adaptace členů kapely: výtvarníka Jaromíra Švejdíka alias Jaromíra 99 a spisovatele Jaroslava Rudiše.

Aktuální Amerika

„Amerika se od Zámku hodně odlišuje. Tehdy jsme hráli většinou na akustické nástroje, protože jsme se snažili hrát na nástroje, které se používaly i v době, kdy Kafka román psal. Ale teď jsme si řekli, že se budeme zabývat spíše současnou Amerikou a na desce máme hodně elektroniky,“ srovnává nahrávky Švejdík.

Ve dvanácti skladbách proto kromě textů v češtině a němčině nechybí ani angličtina. „Dochází trošku ke zmatení jazyků. Podobný pocit může mít člověk, když se ocitne někde v cizině. Připadá si ztracený, stejně jako se cítí hrdina Kafkova románu,“ domnívá se Švejdík.

Text z 20. let minulého století se podle hudebníků vztahuje i k aktuálnímu dění. „Amerika je současný román, ne nadarmo se původně jmenoval Nezvěstný. Je o hledání místa na světě, o lidské důstojnosti, a taky o samotě a zatracení. Jsou to všechno věci, které jsou vlastně aktuální pořád a podle mě vždy budou,“ podotýká kytarista Dušan Neuwerth. 

Inspirace Amerikou

S hudebním zpracováním Kafkovy Ameriky přišla už v 90. letech skupina Lucie. Píseň vznikla jako soundtrack ke snímku Vladimíra Michálka. Kafka Band zase hudbu napsal původně k divadelnímu představení divadla v Brémách, kde adaptace Kafkova nedokončeného románu měla premiéru v roce 2017.

Na turné po Německu skupina nové album v březnu představuje. Vystoupil i na právě probíhajícím knižním veletrhu v Lipsku, kde je Rudiš nominován na cenu veletrhu za svůj první německy psaný román Winterbergova poslední cesta (Winterbergs letzte Reise). V Česku plánují muzikanti pokřtít Ameriku v květnu.

Vydání alba doplnil Kafka Band novým klipem People Get Lost, který ocení především diváci s brýlemi pro virtuální realitu.