Multifunkční hala v Brně získává obrysy. Magistrát projednal architektonickou studii

Plánovaná multifunkční hala v Brně už má svoji podobu. Na sportovišti s kapacitou okolo dvanácti tisíc diváků má hrát hokejová Kometa, pořádat by se tam měly i koncerty nebo výstavy. Stavba vyjde město na víc než miliardu a půl.

Podle plánu, či spíš přání, brněnské radnice by se v roce 2024 mohlo v hale pořádat mistrovství světa v hokeji. Díky architektonické studii, kterou v pondělí vedení města projednávalo, je stavba nové multifunkční haly zase o kus blíž. Alespoň na papíře.

„Počítáme i s dalšími sporty, protože pokud by byla možnost v Brně pořádat třeba mistrovství Evropy nebo světa v nějakých jiných sportech, tak chceme, aby ta hala tomu byla uzpůsobená,“ řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Stát má na Výstavišti hned vedle pavilonu Z. Spolu s ní chce město vybudovat zhruba tři tisíce parkovacích míst. „Stavba je plánována v několika patrech. Úplně dole budou podzemní garáže, pak ten prvotní prostor bude variabilní podle toho, jestli bude sloužit pro sport nebo kulturu. A pak se taky počítá s celým jedním patrem, kde budou skyboxy,“ uvedla Vaňková.

Multifunkční hala bude vystavěná v několika patrech
Zdroj: Arch. Design/A PLUS

Víceúčelové sportoviště s kapacitou nad deset tisíc míst v Brně chybí. A to především hokejistům. Chátrající stadion Komety totiž nechali radní strhnout už v roce 2008.

Jeho zlatou éru zažil i pětinásobný mistr republiky Jaromír Meixner. „Brno je hokejové město, to všichni vědí. Máme tady třináct titulů mistrů republiky, což něco znamená. A v Brně vždycky lidé na hokej chodili, takže určitě takovou halu potřebujeme. Doufám, že se toho dožijeme,“ žertoval bývalý hokejista.

V říjnu by měla být hotová projektová dokumentace pro územní řízení a stavební povolení. Stavět by se mohlo už příští rok. Město ale musí ještě dořešit financování, o pomoc žádá kraj i stát.