Chystaný kruhový objezd u Sebranic na Blanensku má zvýšit bezpečnost

Stavba kruhového objezdu na Blanensku (zdroj: ČT24)

Na silnici I/43 u Sebranic na Blanensku začala stavba kruhového objezdu. Zvýší plynulost a bezpečnost dopravy. Zvláště pro řidiče, kteří jedou od Boskovic, je totiž dosavadní napojení z vedlejší silnice na hlavní tah z Brna do Svitav obtížné. Práce začaly minulý týden a potrvají ještě tři měsíce. Řidiči zatím žádné dopravní omezení nepocítí, v plánu je až v závěru stavby, předeslal ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala.

Úsekem denně projede přes patnáct tisíc aut a platí na silnici I/43 za jeden z nejrizikovějších. „Kruhový objezd významně přispěje k plynulosti a bezpečnosti. Od Bořitova bude před křižovatkou vybudován ostrůvek, díky němuž dojde k vychýlení jízdního pruhu ve směru do křižovatky a tím i zpomalení projíždějících aut,“ řekl Fiala.

Stavba potrvá od pondělí 98 dnů a vyjde na 33 milionů korun. „Doprava je stále v režimu jeden pruh v každém směru, pouze ke konci stavby bude provoz řízen kyvadlově semafory,“ dodal.

Dělníci nyní pracují na stavbě provizorní silnice, která zajistí připojení Boskovic a zachování stávajícího provozu. Hotová bude v polovině srpna. Novou okružní křižovatku s průměrem 40 metrů a třemi paprsky vybudují po dvou měsících. Provizorní silnici následně zbourají.

„Zde nastane uzlový bod, kdy budeme muset napojit ostrůvky na kruhovém objezdu a budou v provozu semafory. Následně doplníme bezpečnostní prvky,“ popsal stavbyvedoucí Michal Rádl. Součástí stavby je také vybudování nového veřejné­ho osvětlení v oblasti křižovatky a jeho doplnění na silnici I/43 směrem na Sebranice.

Rizika má vyřešit nová silnice

Objezd bude velkou úlevou především pro lidi jedoucí z Boskovic. „Tahle křižovatka je velmi nebezpečná, auta od Brna nebo Svitav jezdí velice rychle a výjezd z Boskovic zvláště doleva na Brno je často riskantní a nebezpečný,“ uvedla senátorka za Boskovicko Jaromíra Vítková (KDU-ČSL), která se tomuto tématu dlouhodobě věnuje.  

Stavba je ale jen dílčím zlepšením na přetíženém tahu. Řešením má být nová silnice I/73, která dopravu částečně převezme. Počítá se s ní jako s čtyřpruhovou s navrhovanou rychlostí 130 kilometrů za hodinu.

První etapa mezi Bořitovem a Svitávkou se má začít stavět v roce 2026. ŘSD požádalo o územní rozhodnutí a předpokládá jeho vydání letos na podzim. Fiala očekává, že i tento úsek stejně jako celou trasu budou doprovázet spory s různými spolky. Zahájení prací v roce 2026 nicméně považuje za reálné.