Mrazy komplikují opravu hráze Jordánu v Táboře

Mráz komplikuje opravu hráze vodní nádrže Jordán v Táboře (zdroj: ČT24)

Mrazy komplikují opravu hráze vodní nádrže Jordán v Táboře. Dělníci chtějí stihnout plánovaný vánoční termín pro její znovuotevření. Hráz Jordánu je v Táboře zavřená od jara, jezdit po ní zatím smějí jenom autobusy a auta záchranné služby.

Rekonstrukce hráze Jordánu, která začala v dubnu, komplikuje dopravu ve městě. Objet se musí velká část nádrže, řidiči najedou zhruba šest kilometrů.

Město lidem slíbilo, že hráz otevře před Vánoci. Stavbaři vytvořili nad částí lávky tepelný tunel, aby mohli betonovat i v nízkých teplotách, pod tíhou sněhu se ale o víkendu probořil. Teď už je částečně obnovený. „Máme tady patnáct stupňů. Komfort je tu tedy dosažen tak, aby nám beton ztuhnul a měl požadovanou kvalitu,“ popsal stavbyvedoucí Pavel Kuděj.

Stejně stavebníci dotáhnou silnici až k nové lávce, kde zbývá široká mezera. Položení asfaltu ale na počasí závisí. „Počasí by mohlo být na konci týdne lepší, pak bychom splnili termín. Potřebujeme tři až pět stupňů,“ řekl stavbyvedoucí.

„Jak jsem se osobně přesvědčil na kontrolním dnu, úplně všichni aktéři hrají tu kartu to zkusit stihnout,“ řekl starosta Tábora Štěpán Pavlík (Tábor 2020). Také přáním investora bylo zvládnout rekonstrukci bez zimní přestávky.

Požadavky měli i památkáři. Obložení historické hráze má být jedinou prací, která se protáhne do příštího roku. To už ale dopravu neomezí.