Jihočeské nemocnice ztratí 202 lůžek, je to jen začátek

České Budějovice – Sedm jihočeských nemocnic přijde ještě letos o 202 akutních lůžek. Je to kompromis, na kterém se dohodli šéfové zdravotnických zařízení s pojišťovnami. Nejvíce lůžek ruší českobudějovická nemocnice, v Písku potom zavře celé infekční oddělení. Nemocní tak budou muset zvládnout cestu do Tábora, Českých Budějovic nebo Prahy. Velké škrty v nemocnicích zřejmě budou pokračovat i napřesrok, pojišťovny chtěly původně zrušit až 700 lůžek a od svého úmyslu ustoupily zřejmě jenom dočasně.

Písecká nemocnice se rozhodla zrušit 30 lůžek na infekčním oddělení ve prospěch jednotky intenzivní péče a neurologie, kde naopak přibude sedm nových míst. Zařízení se totiž chce specializovat na pacienty po mozkové mrtvici, hrozilo jí však, že neposílí-li neurologii, přijde o iktové centrum. Ta jsou v Jihočeském kraji jen dvě, pod to písecké spadá 300 tisíc lidí. „Když by Písek přišel o akreditaci na provozování iktového centra, v jižních Čechách by iktový program nemohl fungovat,“ shrnul ředitel Nemocnice Písek Jiří Holan.

Bez rušení oddělení, ale s kapacitou sníženou o 70 lůžek potom vstoupí do nového roku českobudějovická nemocnice. Škrty se dotknou především následné péče. Podle mluvčího nemocnice Jana Duška se na zbývajících lůžkách budou rychleji střídat pacienti, takže jejich počet postačí. O 25 lůžek přijde potom nemocnice v Jindřichově Hradci, ubudou na očním, gynekologicko-porodnickém a interním oddělení.

V příštím roce budou muset nemocnice a kraj, který je vlastní, o zbylá lůžka znovu bojovat. Pojišťovny už letos chtěly snížit jejich počet o 400 až 700. Ačkoli nakonec ustoupily ke dvěma stovkám, všichni se připravují na další kolo jednání. Všechny trumfy jsou přitom v rukou pojišťoven. „To, co nás čeká příští rok, bude velký boj a velké politikum, protože má dojít k vypovídání všech smluv pro jednotlivé nemocnice. Já se obávám, že to může zasáhnout do struktury péče,“ uvedla náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)