Hradec Králové otevřel domov pro lidi se zdravotním postižením. Nabídne 18 lůžek

Královéhradecký kraj ve středu v Hradci Králové otevřel domov pro lidi se zdravotním postižením. Objekt, který stál osmdesát milionů korun, nabídne místo osmnácti klientům ve třech samostatných domácnostech. „Zařízení pro klienty s mentálním a kombinovaným postižením s vysokou mírou podpory na Hradecku doposud chybělo,“ uvedlo hejtmanství. Pozemek pro výstavbu domova v centru klidné hradecké čtvrti Roudnička kraji prodalo za 4,25 milionu korun město.

„Nový domov budou především využívat klienti s bydlištěm nebo trvalou vazbou na tuto hradeckou lokalitu. Umožnili jsme jim tak vrátit se do míst, kde například bydleli nebo je dobře znají a mají rádi,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS). Na stavbu, která začala loni v lednu, kraj získal od ministerstva pro místní rozvoj dotaci 54 milionů korun.

V každé ze tří domácností domova bude žít šest lidí. Aktivity klientů by měly být co nejpodobnější běžným domácnostem. Zajištěny budou mít však i sociální služby a zdravotní péči.

„Obyvatelé domova budou mít k dispozici převážně jednolůžkové ložnice, vlastní kuchyň, obývací pokoj s jídelním koutem, společenskou místnost a hygienické zázemí. Po 24 hodin se o ně bude starat personál,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro sociální věci Martina Berdychová (Východočeši).

Z pokojů v přízemí je přístup do venkovních prostor s relaxační zahradou. V suterénu objektu budou mít klienti k dispozici rehabilitaci, masáže či magnetoterapii, součástí vybavení je také prádelna, sušárna a sklad. Provozovatelem domova je krajská příspěvková organizace Domov Dědina se sídlem v Opočně.

Nesouhlas místních obyvatel

Stavba domova pro lidi s postižením mezi místními obyvateli Roudničky vyvolala odmítavé reakce. Komise místní samosprávy chtěla, aby na pozemku města, kde do krajské stavby stál objekt bývalého národního výboru a nevyužívaná hasičská zbrojnice, vznikl spolkový sál a prodejna potravin.

Sama radnice Hradce Králové v sociální oblasti chystá ve čtvrti Třebeš stavbu denního stacionáře pro zdravotně postižené. Pečovat by denně měl až o 32 klientů starších 15 let. Zařízení tohoto typu město nemá. Náklady na vybudování stacionáře radnice odhaduje na dvě stě milionů korun, postavit by jej chtěla do roku 2028.

Významnou sociální investici město dokončilo loni v červnu, kdy otevřelo dům odlehčovací služby pro zdravotně postižené. Stavba domu s kapacitou 35 lůžek přišla včetně vybavení na 136 milionů korun. Objekt město vybudovalo na místě nevyužívaného bytového domu na Pražském Předměstí. Odlehčovací služba po přechodnou dobu pomáhá lidem, kteří mají sníženou soběstačnost, například kvůli věku, nemoci či jinému zdravotnímu postižení.