Hotel Thermal nebude kulturní památkou. Podle ministerstva architekti opisovali od Niemeyera

Ministerstvo kultury neprohlásí karlovarský hotel Thermal památkou. Státní hotel, který čeká rekonstrukce, tak nebude podléhat přísnějšímu dohledu nad stavebními úpravami. Památkovou ochranu budovy vybudované ve stylu brutalismu navrhovalo mimo jiné město. S krokem ministerstva nesouhlasí ani vnučka jedné z autorek stavby Věry Machoninové, Marie Kordovská, která architektku v médiích zastupuje.

„Proti rozhodnutí je možné podat do 15 dnů rozklad. Tím, jestli ho město bude podávat, jsme se zatím nezabývali. Bude to asi předmětem jednání na další radě města,“ řekl primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA).

Podle Kordovské ministr kultury upřednostnil své politické zájmy před kulturními hodnotami, které má chránit. „Vzhledem k tomu, že Thermal je státním majetkem, považuji rozhodnutí ministra za zanedbání jeho povinností,“ dodala.

Architektura Thermalu podle Kordovské pomáhá karlovarskému festivalu šířit českou kulturu do zahraničí. „Jediné, co k tomu potřebuje, je kvalitní rekonstrukce pod dohledem výborného architekta, kterou by jeho památková ochrana zaručila,“ uvedla.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle ministerstva kultury ale stavbě zajišťuje dostatečnou ochranu její umístění v městské památkové zóně. Úpravy hotelu v takovém případě musí být schváleny příslušným úřadem památkové péče. 

Ministerstvo také zpochybňuje autenticitu architektury hotelu: „Autoři byli nesporně intenzivně inspirováni stavbou kongresu a administrativní budovy v hlavním městě Brazílie od architekta Oscara Niemeyera (…). Vnější podoba soutěžního návrhu, včetně přístupové rampy, projevuje s Niemeyerovou realizací zřetelnou afinitu.“ Podle úřadu hotel svým umístěním, charakterem a historickou hodnotou nesplňuje podmínky pro prohlášení za kulturní památku.

Opravy začnou po filmovém festivalu

Hotel patří společnosti Thermal - F, jejímž jediným akcionářem je stát prostřednictvím ministerstva financí. Budova, postavená podle návrhu manželů Machoninových v 70. letech, je v současné době značně zanedbaná a potřebuje opravy.

Ministerstvo financí loni rozhodlo, že rekonstrukce začne letos po skončení filmového festivalu. Odhadované náklady na opravu hotelu bez venkovního bazénu jsou 734 milionů korun. První na řadu přijde oprava pláště budovy a rozvodů energií. 

Vypuštěný bazén v hotelu Thermal
Zdroj: ČT24

V další fázi oprav přijde na řadu rekonstrukce pokojů. Veškeré stavební práce ale musí hotel stihnout v mezidobí mezi festivaly. Omezením jsou i požadavky na dodržení autorských práv manželů Machoninových, kteří hotel projektovali.

Bazén, který je kvůli technickému stavu už tři roky zavřený, musí počkat. Zatím se ale prodávat nebude. Jednou z možností je, že by se mohl zmenšit z 50 na 25 metrů, snížit by se mohla i jeho hloubka.