Hořice budou do tří let bez bariér

Hořice - Přestože v Hořicích v Podkrkonoší sídlí hned tři ústavy pro lidi se zhoršenou pohyblivostí, je paradoxně právě toto město plné překážek. Změnu teď slibuje nový projekt nazvaný Město bez bariér, na který radnice získala 90 milionů korun z Evropské unie. Obyvatel s handicapem je v Hořicích více než kdekoliv jinde v okolí už od třicátých let.

Původní ústav pro válečné veterány nahradilo zařízení pro tělesně postižené. Na jeho klienty čekají problémy hned za branami. Klientka Ústavu sociální péče pro tělesně postižené Eva Padalíková upozornila například na zcela nevyhovující vjezd do parku. Invalidní vozík ke svému životu v tomto ústavu potřebuje zhruba 70 lidí, 20 z nich pravidelně vyjíždí do města.

Klient ústavu Robet Kypěna sdělil, že vzhledem ke špatnému stavu chodníků nezbývá nic jiného, než se pohybovat po silnici. Vhodně upravené není pro tělesně postižené ani samotné centrum Hořic. Radnice výtkám lidí s handicapem rozumí a slibuje velkou změnu. Na konci projektu za více než 120 milionů korun mají být Hořice bez bariér. Stavební úpravy mají probíhat až do konce roku 2011.

Místostarosta Hořic Jaroslav Vácha informoval, že projekt bude založen na hvězdicovitě uspořádaných trasách, které budou směřovat z okrajových částí města do centra. Součástí projektu jsou i opravy uvnitř budov. Ekonomka pověřená vedením Ústavu sociální péče pro tělesně postižené Renata Zemková doplnila, že většina klientů má v Hořicích trvalý pobyt.