Hasiči ukončili zásah po požáru Juty v Turnově, místo předali policii

Hasiči definitivně ukončili zásah v areálu textilky Juta v Turnova. Hořet tam začalo ve dvou halách v úterý večer, škoda je podle prvního odhadu kolem 160 milionů korun, příčinu budou zjišťovat policisté ve spolupráci s vyšetřovatelem hasičů.

„Likvidace události byla ve středu před devátou hodinou večerní. Na noc zde byla na dohlídku místní dobrovolná jednotka a ráno na kontrolu přijeli ještě naši profesionální hasiči z Turnova,“ řekla zastupující krajská mluvčí hasičů Petra Knížková.

Požár v areálu Juty byl na operační středisko policie nahlášen v úterý ve tři čtvrtě na deset večer, postupně zasáhl dvě haly o rozměrech sto dvacet krát dvacet metrů a šedesát krát dvacet metrů. Hasiči kvůli rozsahu a množství nasazených jednotek vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu.

Pracovníci ze zasažených hal se evakuovali ještě před příjezdem hasičů, při požáru se lehce zranili dva hasiči, ošetřeni byli na místě. Při likvidaci požáru se vystřídalo kolem dvou set hasičů z téměř padesáti jednotek. Kriminalisté požár vyšetřují pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.

Turnovský závod je jedním z několika závodů Juty v Česku, těžiště výroby má firma ve Dvoře Králové nad Labem. Společnost vyrábí textilie pro stavebnictví a zemědělství, umělé trávníky a další technické textilie. Vedení firmy odhaduje, že obnova zničené výrobní haly potrvá přes rok.