Hala bývalé slévárny se promění v technické muzeum Tatry. Hotovo má být za dva roky

Hala bývalé slévárny v Kopřivnici na Novojičínsku se po rekonstrukci změní v nové technické muzeum automobilů Tatra. Stavební firma si v pondělí převzala staveniště a za necelé dva roky by se muzeum mělo otevřít návštěvníkům. Před novým výstavním prostorem bude stát legendární motorový vlak Slovenská strela.

Pozemek s halou bývalé slévárny darovala kraji společnost Tatra Trucks. Hejtmanství nejdříve objekt opraví a město poté kolem budovy muzea vybuduje parkoviště, příjezdové cesty a doplní zeleň. Nové muzeum automobilů Tatra bude pobočkou Muzea Novojičínska, které je příspěvkovou organizací kraje.

Práce na bývalé slévárně začaly v pondělí a dokončeny by měly být na podzim příštího roku, návštěvníkům se pak muzeum otevře od sezony 2021. Objekt je momentálně ve špatném stavu a projde celkovou proměnou.

Objekt bývalé slévárny před rekonstrukcí
Zdroj: Moravskoslezský kraj

„Při sestavování expozice nového muzea se také počítá s těsnou spoluprací a koordinací se stávajícím Technickým muzeem Tatra. Před novým muzeem bude také vybudována stálá expozice legendárního motorového vlaku Slovenská strela,“ řekla Miroslava Chlebounová z krajského úřadu.

Slovenská strela v těchto měsících prochází kompletní obnovou za více než 42 milionů korun. Vlak, který je jediným exemplářem na světě, bude po renovaci znovu plně pojízdný a stane se jednou z hlavních atrakcí nového technického muzea Tatry Kopřivnice.

Dvě výběrová řízení

Automobilka Tatra dá do nových expozic muzea sbírku unikátních vozidel, pro která dosud chyběly výstavní prostory. Návrh podoby nové expozice, která se zaměří především na nákladní vozy značky Tatra, se nyní dokončuje.

Moravskoslezský kraj vybral zhotovitele přestavby až napodruhé, první výběrové řízení musel zrušit. Nabídky firem byly totiž vyšší než suma, kterou kraj za pomoci evropských fondů mohl zaplatit.

„Do druhého kola se podařilo vyjednat zrušení finančního stropu 124 milionů, který byl podmínkou pro přiznání evropské dotace. Náklady na projekt mohou nově dosáhnout maximálně 172 milionů včetně nákladů na expozici, z toho skoro 111 milionů půjde z evropských peněz. Zbytek zaplatí kraj,“ řekl náměstek hejtmana Jaroslav Kania (ANO).