Dominanta Mikulova Kozí hrádek se rozpadá. Město plánuje obnovu za desítky milionů

Obnova Kozího hrádku v Mikulově (zdroj: ČT24)

Radnice v Mikulově plánuje obnovu Kozího hrádku a přilehlého území. Podle odhadů by měla vyjít na desítky milionů korun a potrvá tři roky. Dominantu města narušují prorůstající keře šeříku. Kvůli padajícím kamenům muselo město jednu z přístupových cest uzavřít. Na věž se zatím turisté ale dostanou jinudy.

Kozí hrádek je známou skalnatou dominantou Mikulova, patří mezi nejnavštěvovanější části města. Je viditelný ze širokého okolí, v minulosti zabezpečoval kontrolu cest mezi Brnem a Vídní. Skála pod hrádkem se ale začala v poslední době rozpadat. Může za to zdánlivě nevinná rostlina, šeřík. „Když se podíváme na tu skálu, tak vidíme působení kořenů, jak postupně zvětrává z vrchu dolů,“ popsal starosta města Rostislav Koštial (ODS).

Občas spadne menší kamínek, před třemi týdny ale na turistickou pěšinu dopadl kus skály. Kvůli bezpečnosti turistů je teď prostor ohrazený policejní páskou. „Ta utržená hmota má určitě přes tunu. Musíme to tady vyčistit, sanovat a pak tady vytvoříme nové vyhlídky,“ řekl starosta.

Na ostatní cesty ale návštěvníci mohou vstoupit, jak už tradičně napovídá vztyčená vlajka na věži. „Zjistili jsme, že pro turisty, kteří Mikulov navštíví, je to nejlepší orientační znamení, že je otevřeno,“ řekl správce Kozího hrádku Josef Hrdlička.

Z věže je vidět téměř vše, co je v Mikulově a okolí zajímavé. Turisté dohlédnou na okraj Českomoravské vrchoviny či obrysy Malých Karpat. Pro pohodlí návštěvníků chce město při úpravě okolí hrádku nechat zpevnit všechny cesty i ty v současné době otevřené.