Křížová cesta na Svatém kopečku zaří novotou. Skončila její rekonstrukce

Kaple svatého Šebestiána na Svatém kopečku v Mikulově září novotou. Jeho rekonstrukcí skončila šestiletá série oprav kapliček křížové cesty, která stála zhruba dvacet milionů korun. Sedmnáct církevních objektů se podařilo opravit zejména díky adopci jednotlivých budov.

"Kaple sama o sobě ničím výjimečná není, není toho tu moc k vidění, ale je výjimečná tím, kde stojí. Okolím, přírodou," vysvětlil mikulovský probošt Pavel Pacner. Kaple svatého Šebestiána stojí na totiž na konci Křížové cesty na Svatém kopečku, která je nejstarší svého druhu v České republice a některé prameny dokonce uvádí, že je nejstarší křížovou cestou na sever od Itálie. V 17. století ji nedaleko Mikulova nechal vybudovat František z Dietrichštejna, jako vyjádření vděčnosti Bohu za překonání morové epidemie.

Na Svatém kopečku ale prošlo opravou všech sedmnáct církevních objektů, které jsou od sebe ve vzdálenosti necelého kilometru. Opravovaly se zhruba šest let. Nyní skončila rekonstrukce posledních dvou budov - zvonice a kaple svatého Šebestiána. Ta dostala novou fasádou, okna i dveře a během její rekonstrukce objevili restaurátoři původní omítku z roku 1863.

Jak kaple, tak i přilehlá zvonice, která byla ještě minulý rok ve velmi špatném stavu a byla nepřístupná, se veřejnosti více otevřou. "Naší snahou je, aby kaple byla otevřená o víkendech od července do září. Během roku pak slouží několikrát k náboženským účelům, takže bude přístupná o během poutí, které se tu konají," řekl probošt.

Církevní stavby zachránila adopce

Ještě v roce 2011 byla Křížová cesta na Svatém kopečku ve špatném stavu. Město se snažilo na její opravu získat finance z Rozvojového operačního programu Evropské unie. Jenže nebylo úspěšné. Starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS) proto navrhl, aby chátrající objekty nabídlo město k adopci.

Výzva "Adoptuj si svou kapličku" vyvolala mezi tamní obyvateli velkou vlnu solidarity. Potenciálních rodičů se zanedlouho přihlásilo více, než je kaplí na Svatém kopečku. Zájemci si mezi kapličkami mohli vybrat. Na opravu nejméně poškozených stačilo přispět zhruba 200 tisíc. Ty více zdevastované ale vyžadovaly opravu za několik milionů.

Svatý kopeček má církevní i přírodní význam

V okolí nově opravených kapliček, které představují pro věřící významné poutní místo, se vyskytují ale také vzácné rostliny. Právě kvůli nim tam nyní vznikla i nová naučná stezka, která se kraje s tou křížovou. "Svatý kopeček je jednou z lokalit, kde mohou návštěvníci obdivovat například kosatec písečný, který se v Česku vyskytuje pouze na několika místech," řekl Jiří Kmet, který je vedoucím Správy CHKO Pálava. Zároveň dodal, že se tam jako na jediném místě u nás roste například kavyl skalní, nebo že je kopeček místem s největším výskytem záraz.