Domašínu na Rychnovsku se uleví od kamionů, obchvat je hotový

Královéhradecký kraj otevřel obchvat Domašína na Rychnovsku. Část obce Černíkovice se tím zbavila především kamionové dopravy mířící do průmyslové zóny Solnice-Kvasiny. Tam sídlí mimo jiné závod automobilky Škoda Auto.

Obchvat je přeložkou silnice druhé třídy 321 mezi Častolovicemi a Solnicí a je dlouhý dva kilometry. Jeho výstavba trvala od podzimu roku 2019. Náklady na ni společně s výkupy pozemků, archeologickým průzkumem a projektovými pracemi vyšly na více než 116 milionů korun s DPH. Z toho zhruba devadesát milionů korun připadlo na samotnou stavbu.

„Provoz mezi Solnicí a Častolovicemi bude plynulejší a bezpečnější pro všechny motoristy, ale především se velmi uleví místním občanům, které zatěžovala nadměrná kamionová doprava. Dopravní situaci v okolí průmyslové zóny řešíme komplexně pomocí celé řady obchvatů, jejichž výstavbu připravujeme,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Stavba byla součástí státních investic do infrastruktury v zóně Solnice-Kvasiny. Její financování kraji pokryl Státní fond dopravní infrastruktury.

Přes Domašín dosud jezdila osobní i těžká nákladní doprava ve směru od Hradce Králové do průmyslové zóny, kde vedle automobilky Škoda Auto působí i její dodavatelé a další firmy. Komplikací v zimě navíc bývalo značné stoupání v části vozovky v Domašíně.

Součástí stavby jsou i dvě retenční nádrže, které budou odvádět dešťovou vodu ze silnice do Třebešovského potoka. V odvodňovacích příkopech, které svádějí vodu do nádrží, se nachází lapače splavenin. Do nich je možné vsadit norné stěny a v případě havárie zachytit ropné látky dříve, než by vtekly do koryta.

V Královéhradeckém kraji také aktuálně vzniká obchvat Doudleb nad Orlicí na Rychnovsku. Stavbu na silnici I/11 zahájilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v dubnu, řidičům by měl začít sloužit v listopadu 2022.

Další podobné projekty jsou v přípravě. ŘSD nyní vybírá firmu na obchvat Nové Paky na Jičínsku. Stavba by mohla začít v roce 2022. V přípravě jsou také obchvaty Rychnova nad Kněžnou, Častolovic a Solnice.