Do staré továrny v Dačicích se nastěhují uprchlíci z Ukrajiny. Město v ní nechalo vytvořit byty

Události v regionech: V Dačicích dokončili byty pro ukrajinské uprchlíky (zdroj: ČT24)

V únoru se nastěhují rodiny uprchlíků z Ukrajiny do bývalé Klangovy továrny. Město v ní nechalo vytvořit byty, část nákladů pokryla dotace od ministerstva pro místní rozvoj. Stát zprvu pomůže také běžencům s placením nájemného. S pořízením základního vybavení zase pomohli obyvatelé města, peníze na něj dali dohromady ve sbírce.

Ve staré továrně v Dačicích vznikly za tři čtvrtě roku tři byty. Žít v nich bude čtrnáct nájemníků – uprchlíků z Ukrajiny. Počítají s tím, že ve městě zůstanou ještě dlouho. „Chtěla bych rok, dva, tři – jak si zvykneme a jaká tam u nás bude situace,“ uvedla Světlana Čerňavska, která opustila válkou sužovanou vlast i se dvěma dětmi.

Vytvoření bytů v bývalém průmyslovém objektu přišlo město na šest milionů korun. Od státu dostalo dvoumilionovou dotaci. Vybavení je ze sbírky, kterou Dačičtí uspořádali na jaře.

Nájemné zatím hradí stát, nebude to tak ale natrvalo. „Jakmile kompenzační bonus skončí, budou obyvatelé těchto nájemních bytů platit stejné nájemné jako každý občan Dačic,“ podotkl dačický místostarosta Jiří Baštář (ODS). Budoucí obyvatelé továrny s tím počítají. Světlana Čerňavska si již našla ve městě práci a o nájem v třípokojovém bytě se bude dělit ještě s kamarádkou.

Bývalou Klangovu továrnu město odkoupilo. Byty v ní mu tedy budou patřit, a i kdyby se ukrajinské rodiny odstěhovaly, zůstanou v bytovém fondu města pro potřeby místních.