Do Mojžíře už jen se strážníkem. Dopravní podnik upravil spojení s problémovou čtvrtí

Události v regionech: Asistenti dohlížejí na problémové lince MHD (zdroj: ČT)

Ústí nad Labem mění problémový spoj do vyloučené lokality Mojžíř. Místo trolejbusů, ve kterých cestující někdy slovně i fyzicky napadali řidiče nebo cestující, tam nově zajíždějí autobusy. Do nich ale můžou lidé nastoupit jenom předními dveřmi. Na bezpečnost tam navíc dohlížejí asistenti v dopravě, případně městští policisté.

Z vyloučené lokality Mojžíř se dá od pondělí do centra města dostat jenom autobusem, a to ještě s přestupem. Nástup je povolen jenom předními dveřmi, ve vozech jsou navíc instalované kamery. Na bezpečnost dohlíží dopravní asistenti.

Město a dopravní podnik tímto krokem reagují na dlouhodobé problémy v MHD. A že byly běžné, potvrzují i cestující. „Je to správné, protože kontrola musí být, proč bychom měli platit jízdné jenom my,“ řekla Jolana Březinová. „Já bych udělal to, že by museli chodit pěšky, ať si to užijou,“ reagoval další cestující Zdeněk Provazník. 

Řidiči: Směr Mojžíř? Nejedu!

„Docházelo k výhrůžkám a k vulgárnímu napadání nejenom cestujících, ale i našich řidičů. Docházelo k plivání na naše řidiče, ale i na cestující, dokonce i k ničení vozidel,“ popsala situaci mluvčí Dopravního podniku města Ústí nad Labem Jana Dvořáková. Podle primátora Petra Nedvědického (ANO) se tímto krokem podaří vyloučit z přepravy pasažéry bez jízdenek. „Doteď nám způsobovali velké ztráty,“ uvedl.

Problém v trolejbusech mířících do Mojžíře byl tak velký, že někteří řidiči dokonce odmítali na linkách jezdit. „Pokud by k té změně nedošlo, linka by přestala úplně zajíždět na sídliště Mojžíř,“ vysvětlila starostka městské části Neštěmice Yveta Tomková (Vaše Ústí). 

Kromě kamerového systému a asistentů v dopravě budou v autobusových spojích do Mojžíře ještě strážníci městské policie. Ti by měli v případě jakýchkoliv incidentů okamžitě zasáhnout.