Do bytů v Lenoře, poškozených výbuchem plynu, se pomalu vrací obyvatelé

UVR: Do bytů v Lenoře, poškozených výbuchem plynu, se pomalu vrací obyvatelé (zdroj: ČT24)

Lenora na Prachaticku se stále vzpamatovává z výbuchu, který tam na začátku října úplně zničil jeden dům a dva poškodil. Do jednoho z nich už se obyvatelé vrátili. V dalších bytech začali řemeslníci s výměnou oken a rozsáhlou sanací. Pro ostatní poškozené lidi hledá obec bydlení. Spoléhá i na dvě veřejné sbírky. Policie šetří případ jako úmyslný trestný čin.

Série detonací plynu a následný požár úplně zničily jeden bytový dům a dva sousední poškodily. I v jejich případě je ale nutná oprava, bez které se do nich nemohou vrátit lidé. Hlavně výměna oken. Opravy začaly tento týden. 

V úterý nemocnice na Vinohradech České televizi potvrdila, že propustila jednoho z nejvíc zraněných mužů. Druhý zůstává v umělém spánku. Do domu nejvzdálenějšího od výbuchu se už téměř všichni vrátili. Ještě Pavel Maďar čeká, až z nemocnice propustí jeho maminku, o kterou se stará. „Byl to pro ni šok, velký šok, ještě teď na to vzpomíná,“ uvedl Maďar.

V prostředním domě řemeslníci vyměňují okna. Obyvatelé si počkají ještě zhruba dva týdny, než se nastěhují zpátky. „Chlapi pracují prakticky bez přestání, my si toho všichni vážíme,“ ocenil obyvatel Lenory Svatopluk Pevný.

V domě je pořád cítit zápach od kouře. „Veškerý zápach zneutralizujeme, aby tu lidi mohli dál bydlet,“ řekl sanační mistr Vratislav Tyburec. Demolici zcela zničené bytovky zaplatí Jihočeský kraj.

Pro poškozené lidi se ve veřejných sbírkách vybraly zatím zhruba tři miliony korun. Pořád ale není jasné, kde budou obyvatelé domu, který se musí strhnout, bydlet. „Teprve se bude rozhodovat, jaké dostanou finanční prostředky a co si za to budou moct pořídit,“ uvedl starosta obce Lenory Antonín Chrapan (nezávislý). 

Šok zažili všichni a řada lidí potřebuje stále psychickou pomoc, kterou organizují jihočeští hasiči. „Na místě nám pomáhají neziskovky, jako Český červený kříž, Adra a Charita. Dobrovolníci z těchto organizací jsou v kontaktu s lidmi, kteří mají o tuto psychickou podporu zájem,“ vyjmenoval psycholog hasičů Jihočeského kraje Tomáš Adámek.