Developer zřejmě podcenil ochranu před zatopením. U nových domů v Dobřanech má být víc poldrů

Developer zlepší ochranu domků před velkou vodou v Dobřanech (zdroj: ČT24)

Pravděpodobně kvůli nedostatečné protipovodňové ochraně deště nedávno téměř vytopily novostavby rodinných domů v Dobřanech na Plzeňsku. Voda se tam stahuje z okolních polí. Developer už slíbil nápravu, pomoc nabízí i obecní úřad a Plzeňský kraj. Nově by místo jednoho poldru měly být u novostaveb hned tři.

Na zahradách rodinných domů v Dobřanech se po nedávné průtrži mračen objevily jezera vody. „Po příjezdu na místo bylo potvrzeno, že několik domů je přímo ohroženo zatopením. Jednotky požární obrany začaly odčerpávat vodu z přilehlého, údajně odsakovacího příkopu,“ popsal situaci hasič a vedoucí zásahu Milan Dvořák. 

Všech dvaatřicet řadových domků už je prodaných. Nejnižší cena za nemovitost se pohybuje kolem sedmi milionů korun. Radnice v Dobřanech nešetří kritikou a tvrdí, že protipovodňová ochrana není dostatečná. Jediný poldr totiž vodu z polí zachytit nedokázal.  

Developerka Michaela Džupinová pochybení připustila, práce na nápravě už v tuto chvíli probíhají. „Aktuálně už děláme nějaké terénní úpravy, které jsme dohodli s místními a s hasiči, aby se tato situace už neopakovala,“ řekla. 

Na lepší ochraně proti velké vodě slibuje pomoc i samotná obec. Starosta Martin Sobotka (Aktivní Dobřany) sdělil, že stávající poldr doplní ještě další dva.

Podobný problém se řešil i v Plzni

Stejný developer musel podobný problém řešit i u nových domů vedle Boleveckého rybníka v Plzni. Voda se tam dostávala z okolních polí, ale také z prostoru kolem železničních kolejí, které se nad domy nacházejí. Investor tak musel vybudovat speciální drenáž a voda nyní teče rovnou do rybníka.  

Podle odborníků ale problémy s vodou, která se stahuje z polí a zaplavuje domy, nejsou v posledních letech ojedinělé. „Dnes jsou ty lány veliké, nejsou ničím rozdělené, žádné cesty ani žádné meze. Díky tomu má ta voda větší sílu,“ vysvětlil vedoucí oddělení vodního hospodářství Plzeňského kraje Jakub Rataj.  

Hejtmanství už v rámci projektu Zdravá krajina zpracovává studii, která má mimo jiné snížit riziko bleskových povodní a navrhnout správná opatření, která jim dokáží zabránit.