Cyklista tahal kolo pod kládami, důchodce se plazil pod stromem. Zákaz vstupu řada turistů porušuje

Události v regionech: Porušování zákazu vstupu do lesa (zdroj: ČT)

Lidé porušují zákaz vstupu na turistické stezky, kde hrozí pád suchých stromů. Podle starostů obcí zbytečně riskují se zdravím. Jednou z takových lokalit je například úsek u řeky Sázavy nedaleko Stvořidel. Vrcholí tam těžba kůrovcového dřeva a na cestě jsou poražené kmeny. Stejný problém řeší i na jihu Čech, kde platí omezení kvůli následkům silného větru.

Les u řeky Sázavy nedaleko Stvořidel láká turisty, ale stal se pro ně nebezpečným. Suché stromy, které napadl kůrovec, mohou kdykoliv spadnout. „Jelikož tady jsou hlavně skály, ulomí se strom nahoře, ale po skále jede třeba třicet metrů dolů a může překvapit každého,“ popsal místostarosta Trpišovic Tomáš Vacek (nestr.).

Ani zákazové cedule nebo klády přes cestu nejsou pro turisty překážkou. Přetrhané pásky obec vyměňuje minimálně dvakrát do týdne. „Chodí tady rodiny s dětmi, děti jdou před dospělými několik metrů. Vůbec to nerespektují. Škola tady prošla. Viděli jsme dokonce cyklistu, který tahal kolo pod kládami, důchodce, který se plazil pod stromem,“ vyjmenoval Vacek.

Podobně se lidé chovají i na Jindřichohradecku, kde stromy porazil silný vítr. I tam turisté riskují. Do zákazu vjeli i před kamerou České televize. Strach prý nemají.

Trpišovice u Stvořidel přišly kvůli kůrovci o zhruba sedmdesát procent svých lesů. Těžba dřeva by tam měla skončit během dvou týdnů. Pak vstup do oblíbené turistické lokality úřad znovu povolí.