Chlapec přežil zásah bleskem. Bez následků je i díky laické první pomoci

Chlapec přežil zásah blesku bez následků (zdroj: ČT24)

Dětskou kliniku ostravské fakultní nemocnice opustil třináctiletý chlapec, kterého na konci července zasáhl při silné bouřce na táboře poblíž Velkého Újezdu na Olomoucku blesk. Dítě, které bylo v bezvědomí, přežilo díky laické resuscitaci i rychlé odborné pomoci bez následků. Se zásahy bleskem se lékaři setkávají výjimečně a ve většině případů mají vážné následky.

Blesk chlapce zasáhl na táboře u Velkého Újezdu večer 24. července během bouřky. Na místo jako první přijeli dobrovolní hasiči z Velkého Újezdu. „Provedli jsme zapojení automatického defibrilátoru. Myslím, že každý to cítí, prožívá, že to není nic obvyklého, naštěstí nás bylo šest, tak jsme se mohli střídat,“ popsal velitel dobrovolných hasičů a zároveň profesionální hasič Jan Polcer. Dobrovolní hasiči se na místě střídali při resuscitaci až do příjezdu profesionální jednotky a záchranářů, které v hůře přístupném terénu navigovali, aby k místu dojeli co nejrychleji.

V posádce záchranné služby byl tehdy i lékař ostravské fakultní nemocnice. „Když jsme dorazili na místo, probíhala laická resuscitace. Zahájil ji už vedoucí tábora a zdravotník, pokračovali dobrovolní hasiči,“ popsal lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Ostrava Martin Kutěj. Právě to byl podle lékařů stěžejní okamžik v záchraně chlapcova života. „Pokud nezačnou s resuscitací svědci události, tak dojezd záchranné služby bývá delší, než kolik vydrží nejchoulostivější buňka v těle – ta mozková,“ vysvětlil lékař.

Vrtulník pak hocha přepravil do ostravské fakultní nemocnice, kde se o něj staral tým odborníků. „Chlapec byl s poruchou vědomí na umělé plicní ventilaci. Tím, že jsme měli i lékařku z popáleninového centra, hned jsme ošetřili místo vstupu a výstupu blesku, kardiolog zhodnotil funkce srdce,“ popsala lékařka Urgentního příjmu FN Ostrava Renáta Ječmínková. Na klinice dětského lékařství ostravské nemocnice strávil chlapec deset dnů. Opustil ji bez následků.

Podle lékařů tento případ jasně ukazuje, jak podstatná je laická první pomoc. A když na ni stejně rychle navážou odborníci, pacient má velkou šanci se plně uzdravit. Při události byli lehce zraněni další dva lidé, které odvezla záchranná služba na vyšetření do nemocnice.