České Budějovice chtějí od příštího roku využívat teplo z Temelína

České Budějovice chtějí od příštího roku využívat teplo z Temelína (zdroj: ČT24)

V příští topné sezoně –⁠ od podzimu roku 2023 –⁠ chce teplárna v Českých Budějovicích začít využívat horkovod z jaderné elektrárny Temelín. Temelínské teplo by mělo pokrýt padesát procent výroby pro město, zbytek zajistí teplárna z vlastních zdrojů. Část páry, která pohání turbínu, obětuje elektrárna na výrobu horké vody, a to nepatrně sníží její výkon.

Z temelínské elektrárny vede horkovod už do Týna nad Vltavou. Zásobuje tam teplem víc než polovinu domácností. „My se vejdeme do osmnácti tisíc korun za topnou sezonu,“ spočítala obyvatelka města.

Teplo se místním obyvatelům letošní sezonu sice zdraží, ale podle radnice jen minimálně. „Z důvodu inflace. Počítáme tak osmnáct až dvacet procent,“ řekl starosta Týna nad Vltavou Ivo Machálek (Trikolóra).

Na sto čtyřicet stupňů ohřátá voda bude proudit i do Českých Budějovic. Část páry, která pohání turbínu, bude ale muset Temelín obětovat právě na výrobu horké vody, což nepatrně sníží výkon elektrárny.

„Řádově se to bude pohybovat v desetinách procent, nicméně už běží projekty, díky kterým i přes dodávky tepla do Českých Budějovic bude výroba elektřiny stejná, reálně dokonce i vyšší,“ řekl mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták. S jihočeskou metropolí se má přivaděč dlouhý 26 kilometrů spojit příští rok na podzim.

Fotovoltaika a spalování odpadu

Budějovická teplárna zprovoznila v polovině října také fotovoltaickou elektrárnu s instalovaným výkonem 233 kilowattů. Předpokládá, že tak ročně vyrobí zhruba 220 megawatthodin. Do elektrárny investovala 6,4 milionu korun bez daně, z toho 2,6 milionu pokryla evropská dotace. Na střechách provozních budov teplárny je téměř šest set solárních panelů.

Dále chce firma začít stavět v roce 2025 zařízení pro energetické využití odpadu (Zevo). Bude v areálu ve Vrátě, hotové má být koncem roku 2028. Roční kapacita by měla být 160 tisíc tun odpadů.

Ceny tepla na další rok oznámí teplárna začátkem prosince. Předpokládá, že nezdraží skokově a že to bude méně než o inflaci. Letos od 1. ledna zvedla ceny o osm procent. Gigajoule tepla stojí 691 korun včetně DPH. Pro byt tak stouply měsíční náklady asi o 80 korun.