Česká Lípa má nový azylový dům, pomůže rodičům s dětmi v nouzi

Události v regionech: První klienti v azylovém domě v České Lípě (zdroj: ČT)

V České Lípě otevřeli nový azylový dům pro matky a otce s dětmi v nouzi. Výstavba budovy nazvané Českolipský azyl stála necelých osmadvacet milionů korun, zhruba dvě třetiny peněz radnice získala z evropských fondů. Registraci má nová sociální služba otevřenou od října, v těchto dnech se do domu stěhují první klienti.

Třiadvacetiletá Anna se přestěhovala do českolipského azylu s desetiměsíčním synem jako jedna z prvních. Vyrostla v dětském domově a po odchodu od partnera neměla kam jít. „To byly neustále jenom dohady, hádky. Rozhodla jsem se, že takovou budoucnost pro svého syna nechci. Že pro něj chci něco lepšího,“ popisuje mladá matka.

Anna žádné našetřené peníze neměla, komerční pronájem je tak pro ni nedostupný. „Přicházejí k nám rodiče s dětmi, matky nebo otcové. Většinou z toho důvodu, že přišli o vlastní bydlení a nemají žádné blízké, kteří by jim mohli pomoci,“ říká vedoucí azylového domu Lucie Pavlíková.

V novém zařízení aktuálně bydlí čtyři klientky a šest dětí. Celková kapacita je 25 lůžek. Vedoucí azylového domu očekává, že do konce listopadu se zaplní všechna volná místa.

Zájem mají i další

„V současné době jsou rozjednané tři žádosti, takže tři dospělí jedinci a dohromady také šest dětí. Telefonicky nás pak kontaktují další (zájemci),“ uvedla ředitelka Sociálních služeb města Česká Lípa Jana Skálová.

Za ubytování ve dvou nebo třílůžkovém pokoji zaplatí klienti 160 korun za noc za dospělého a devadesát korun za dítě. Zůstat mohou maximálně rok. „Syn půjde do jeslí a já si normálně najdu práci a budu pracovat. To je jediná možnost, jak se z toho všeho vyhrabat,“ má jasno Anna.

Podle starostky České Lípy Jitky Wolfové (ANO) lidí, kteří se ocitají v tíživé situaci a potřebují bezpečné bydlení, ve městě přibývá. „Tento objekt jim poskytne náhradní bydlení a oni mají možnost se opětovně nadechnout a znovu nastartovat svůj život,“ míní.

Nový objekt v Dubické ulici nahradil starý a nevyhovující azylový dům s malou kapacitou. Ta je v novém zařízení přibližně pětkrát větší.