Část hradeb v Čáslavi se rozpadá. Nejrizikovější úseky muselo město zabezpečit

Hradby v Čáslavi jsou ve špatném stavu, město je opraví (zdroj: ČT24)

Jarní kontrola hradebního opevnění v Čáslavi ukázala, že jeho část je v havarijním stavu. Zeď se na mnoha místech nebezpečně bortí a z hradeb padají kameny. Město nyní musí situaci urychleně řešit, současně chystá i kompletní rekonstrukci. Čáslavské hradby pochází z druhé poloviny 13. století, v historii odolaly několika požárům i vpádům cizích vojsk.

Čáslavské hradby dosahují délky téměř tří kilometrů. Některé úseky jsou v tak špatném stavu, že odborný zásah už nelze dál odkládat. „Bohužel máme i úseky, kde reálně hrozí vyvalení kamane a pád části zděných konstrukcí,“ uvedl archeolog a radní města Filip Velímský (Čáslav pro všechny). 

Viníkem současného stavu hradeb v Čáslavi však není jenom jejich stáří. Z velké části za něj můžou také špatně provedené opravy v osmdesátých letech minulého století. „Byly použity nevhodné materiály, které dále chemickou cestou narušily původní kámen a původní strukturu zdiva,“ upřesnil Velímský. 

Zabezpečení nejrizikovějších úseků

Padající kamení na nekterých místech může ohrozit i obyvatele. Město je tak zatím provizorně zabezpečilo a plánuje jejich opravy.  

„Pro aktuální havarijní stav máme již vypracovaný projekt. Je to v podstatě záchrana té části, která hrozí nebezpečím pro naše občany. Sledujeme dotační tituly, ale upřímně řečeno v této chvíli není zásadní dotační titul vyhlášen, musíme se k tomu postavit čelem my jako město,“ řekl místostarosta Martin Horský (Čáslav pro všechny). Celková oprava opevnění je připravena na příští rok.