Brno hledá další zdroje pitné vody. Mapuje a zkoumá artéské vrty

Brno zkoumá vydatnost a kvalitu artéských vod, které jsou desítky metrů pod povrchem města. Cílem je najít zdroj, který by dokázal zásobovat obyvatele v případě nedostatku pitné vody.

Brno zmapovalo 78 vrtů, osmnáct z nich vybralo jako vhodných pro další posouzení. Šest jich je v Tuřanech, tři v Černovicích, dva v městské části Brno-jih. Další vrty jsou v Řečkovicích, Žabovřeskách, Komíně a Kníničkách. Zbylé tři jsou mimo Brno, konkrétně ve Střelicích, Jinačovicích a Ostopovicích.

„Probíhají tam čerpací zkoušky, měří se vydatnost zdroje a prověřuje kvalita vody,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Práce zahrnují provedení revize technického stavu, hydrodynamické zkoušky, kamerové prohlídky či odběry vzorků pro zhodnocení kvality. Tímto způsobem byly zatím prověřeny dva vrty, a to v Komíně a Ostopovicích. „Aktuálně probíhají výzkumné práce ve Střelicích a Jinačovicích. V brzké době také zahájíme práce v Brněnských Ivanovicích a Komárově,“ vyjmenoval Hladík.

Vybrané vrty by měly být v budoucnu opatřeny plničkami vody do PET lahví, místo by také mělo být dobře přístupné pro plnění zásobovacích cisteren. „Pokud takový zdroj nenajdeme, vyhledali bychom místa v majetku města Brna, kde bychom vyzkoušeli udělat nové vrty,“ popsal Hladík.

Brno je v současnosti zásobováno pitnou vodu z prameniště v Březové nad Svitavou a z přehrady Vír, která je upravována ve Švařci. Nový zdroj by mohl být k dispozici v případě dlouhodobého sucha a nedostatku vody či při poruše vodovodního systému.