V Brně čistí a obnovují staré studny. První by mohly sloužit už příští léto

V Brně obnovují studny (zdroj: ČT24)

Městská část Brno-jih se rozhodla kvůli suchu zprovoznit staré městské studny. Radnice si zatím nechala zpracovat posudek na první desítku studní v katastru městské části. Nechá je vyčistit a už příští léto by mohly sloužit jako zdroj užitkové vody především k zalévání.

Jedna ze studní, kterou vodohospodáři kontrolovali, je nedaleko sportovního areálu u řeky Svratky v Horních Heršpicích, další v zahradě mateřské školy. „Mohou tam být praskliny, kterými může do studny protékat povrchová voda a kontaminovat vodu. U této studny jsou posunuté skruže a prorostlé kořeny,“ popisuje vodohospodář Vratko Pagáč.

Zdroje možného kvašení, hniloby i bakterií musí společně se sedimenty ze dna studny pryč. „Lidé do studny házejí různé předměty, už jsme vytáhli například i lahve od oleje,“ dodává Pagáč.

Kromě oprav a čištění vodohospodáři také odebírají vzorky pro laboratorní rozbor. „Výsledky odběrů, které jsme provedli minulý týden, jsou už známé. Vody je hodně, ale není pitná,“ oznámil vodohospodář Rudolf Lidařík.

Kolik podobných studní v katastru městské části Brno-jih je, radnice stále zjišťuje. Zatím jich nechala prověřit, otestovat a vyčistit prvních deset. „Děláme prvotní průzkum, k čemu by se ty studny mohly použít. Samozřejmě to závisí na tom, na kterém místě studna je. Jestli bude pro veřejné účely nebo například pro zalévání v mateřské školce,“ přiblížil starosta Josef Haluza (ČSSD). První studny by lidem mohly být k dispozici už příští rok.