Studnu chce kvůli suchu stále více lidí. Potřebují ale i více povolení a úřady nestíhají

Česko v posledních letech bojuje se suchem a úřady dostávají stále víc žádostí o povolení na stavbu studny. Nepřicházejí totiž pouze od těch, kteří chtějí úplně novou studnu, ale také od těch, kterým studny v poslední době vyschly. Letos ale schvalování žádostí komplikuje novela vodního zákona platná od ledna, kvůli které je potřeba více souhlasů. Někteří lidé se tak rozhodli nečekat a vyvrtali si studnu načerno. Úřady navíc připouštějí, že kvůli složitější legislativě kontroly nestíhají.

Počet žádostí o povolení studny vzrostl podle ministerstva zemědělství v posledních pěti letech o čtvrtinu. Letos je podle údajů obcí zájem ještě větší. Třeba v Táboře na úřadu s rozšířenou působností evidovali do pátku 88 žádostí, loni jich za tutéž dobu bylo jen 47. Na Kladensku pak chce vrtat studnu 49 lidí, loni jich bylo 19. 

Třeba Petr Kovács z jihomoravského Radoškova studnu potřebuje zkrátka proto, že si chce v obci postavit dům. „Není tady obecní vodovod. Takže jsme potřebovali zdroj vody,“ vysvětlil. Oldřich Bartošek, který v obci strávil celý život, zase potřebuje novou studnu proto, že ta stará po 70 letech vyschla. „Už rodiče ji používali. Dnes je to vyschlé, neprší,“ stěžuje si.

Kraje s největším počtem nově povolených studní
Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Potíž je, že se na vyřízení žádostí často čeká velmi dlouho. Oldřich Bartošek se dočkal povolení po čtyřech měsících, i když vodoprávní úřady mají podle zákona na rozhodnutí jen tříměsíční lhůtu.

Od letoška souhlas i na průzkumné vrty

Podle Aleše Milfaita ze společnosti Vrtané studny Artemia však není takové zdržení v poslední době výjimečné. Někteří lidé čekají i půl roku. „Na úřadech nejsou kapacity,“ upozornil.

Od ledna je totiž účinná novela vodního zákona, která klade na úřady větší nároky. Je potřeba více souhlasů – hlavně na průzkumné vrty, které do letoška striktním pravidlům nepodléhaly. Při samotném vrtání pak nesmí chybět hydrogeolog, který kontroluje i hladiny vody ve studních u sousedů.

Kvůli suchu ale někteří lidé podle vrtařů na pořízení studny spěchají natolik, že když jim povolení rychle nepřijde, začínají vrtat načerno. „Když viděli, jak dlouho budou muset čekat na povolení, přistoupili i na tyto praktiky,“ soudí Aleš Milfait.

Hydrogeologové ale před černými studnami varují. Když je špatně postavena, může připravit o vodu okolní zdroje. Vodoprávní úřady věří, že nová legislativa černé studny spíše potlačila. Připouštějí ale, že s větší administrativou nezbývá příliš času na kontroly.