Brněnští skauti mají nové sídlo. Poprvé ho využijí v září

Brněnští skauti získali nové sídlo. Na Moravském náměstí přestavují pětipatrovou budovu na Skautský institut. Podobné zázemí zatím mají skauti pouze v Praze na Staroměstském náměstí.

O pětipatrovou budovu usilovali kvůli výhodné poloze v centru města. Klíče dostali od radnice Brna-střed teprve před několika dny.

„Stěhujeme sem nábytek z různých koutů Brna, kde se nám ozvali dárci, kteří nám chtějí něco dát. Zároveň vybíráme peníze na HitHitu,“ řekla Kateřina Šmajzrová ze Skautského institutu.

Od září přednášky i promítání

Nové prostory by měly začít skautům sloužit v září. Součástí programů budou přednášky, promítání nebo workshopy.

Skauti v Brně mají nové sídlo (zdroj: ČT24)

Podobné prostory zatím v Česku mají pouze skauti v pražském institutu na Staroměstském náměstí. Za dva roky tam uspořádali víc než 600 akcí.

Opravovat se budou i další klubovny

„V Čechách je zhruba 800 tisíc lidí, kteří prošli skautským hnutím, chtěli jsme koncept z Prahy přenést někam dál. A v Brně je to první moment, kdy se to doopravdy děje,“ řekl Miloš Říha ze Skautského institutu.

Klubovny chtějí také opravit skauti v Letovicích a ve Střelicích. Stavět dělníci začali v Kuřimi a ve Vyškově. V Brně vznikají nové skautské projekty v Žebětíně nebo v Novém Lískovci.