Bez práce a bez výplaty. Ocelárny rozdaly výpovědi i zaměstnancům v ochranné lhůtě

Stovky propuštěných zaměstnanců ostravské společnosti Vítkovice Heavy Machinery se podle odborářů dostaly do existenčních potíží. Lidé nedostali výplaty za únor a podnik navíc rozdal výpovědi i zaměstnancům, u kterých to zákon nedovoluje, jsou na nemocenské nebo po vyhlášení nouzového stavu doma s dětmi.

Společnost Vítkovice Heavy Machinery dala výpověď třem stům padesáti lidem, některým neoprávněně v takzvané ochranné lhůtě. Výpověď dostali zaměstnanci kvůli koronaviru poštou, nečekali ji.

„Přišel mi dopis, že jsem propuštěný, a tím to pro mě skončilo. Z podniku zatím nic, čekáme, co nám řeknou,“ řekl Luděk Bebko, jeden z bývalých pracovníků, kteří se sešli před ředitelstvím společnosti. „Momentálně mi běží nemocenská, a až mi skončí, tak mi znovu naběhne výpovědní lhůta, takže teď je ta původní výpověď vlastně neplatná,“ vysvětlil další bývalý zaměstnanec Radim Vengel.

Odbory: Firmu poškodilo střídání managementu

Výroba ve Vítkovice Heavy Machinery byla přerušena na začátku března, od 19. března je společnost v úpadku. Insolvenční návrh podalo samo vedení, podle kterého byla firma dlouhodobě ztrátová a už nebyla schopná platit své závazky, zejména za dodávky energií. Dodavatelé tehdy společnost odpojili od teplé vody a také elektrické energie.

„V posledních letech firmu poškodilo především střídání managementu a zřejmě nejednotnost mezi miliardáři a hlavními akcionáři, na což doplatili především řadoví zaměstnanci. V současné době zaměstnanci pracují v hrozných podmínkách, které naprosto odporují zákoníku práce,“ uvedli předseda Základní organizace OS KOVO Těžká mechanika Vítkovice Miroslav Solanský a členka jejího výboru Janka Hošová.

Bez elektřiny nefungovaly systémy

Zaměstnanci zůstali doma a pobírali 80 procent mzdy. Bez elektrické energie nefungovaly ve firmě systémy. To byl argument, kterým vedení společnosti vysvětluje, proč někteří dostali výpověď v ochranné lhůtě.

„V době, kdy jsme výpovědi rozdávali, nám nefungovaly výpočetní systémy a zároveň někteří se ocitli na nemocenské, proto ta výpověď byla neoprávněná. Tyto výpovědi budeme stahovat a jsou neplatné,“ řekl mediální zástupce Vítkovice Heavy Machinery Jaroslav Martínek.

Firma podle něj denně lidem vysvětluje, kde a jak mohou žádat na úřadu práce mzdu a další plnění, které jim podnik nezaplatil.

Úřad práce je připraven zřídit ve firmě mobilní pracoviště. „Tento krok komunikujeme a čekáme, kdy to bude firma nebo odbory požadovat,“ řekl ředitel Odboru zaměstnanosti Úřadu práce ČR v Ostravě Jiří Krhut.

Zaměstnanci bez příjmů

Podle odborářů firma tvrdila, že má budoucnost, a lidé ochotně dělali přesčasy. „Jako odměnu teď dostali výpovědi a informaci, že mzdu za únor nedostanou. Firma své platební povinnosti převedla na úřad práce, a to v době, kdy je zahlcen a jeho provoz je omezený z důvodu pandemie. Takto se ocitlo mnoho rodin bez veškerých příjmů,“ řekla Jana Schindlerová z odborového svazu KOVO.

O osudu podniku, ve kterém pracovalo ještě nedávno tisíc lidí, rozhodnou věřitelé na základě připravovaného restrukturalizačního plánu. Zůstalo čtyři sta padesát zaměstnanců. Jak dlouho budou mít práci, je ale těžké odhadovat.

Složité to podle ekonomů bude mít celé odvětví těžkého průmyslu, na kterém je Moravskoslezský kraj závislý. „Ten polštář, který mají ostatní kraje v podobě nižší míry nezaměstnanosti, tak ten v Moravskoslezském kraji není takový. Míra nezaměstnanosti tady už před úderem koronaviru byla prakticky nejvyšší v České republice,“ poznamenal ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Podnik se zřejmě rozdělí na samostatné firmy

Vítkovice Heavy Machinery jsou producentem oceli a výrobků z nich. V úpadku už jednou skončily, když firma ještě byla součástí strojírenského holdingu ostravského podnikatele Jana Světlíka.

Během reorganizace ji převzala společnost zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada, který do firmy vložil peníze a zajistil její financování. Nyní je většinovým vlastníkem Strnadův holding CE Power Industries.

Podle vedení jsou některé části firmy životaschopné a budou dál fungovat, jiné je ale nutné uzavřít. Podnik se zřejmě rozdělí a z některých provozů se stanou samostatné firmy. Ty by mohly některé propuštěné lidi znovu zaměstnat.