Autobusu praskla pneumatika, sjel ze silnice a převrátil se. Zranilo se 29 lidí

U Holic na Pardubicku odpoledne havaroval linkový autobus společnosti Arriva. Zřejmě kvůli prasklé pneumatice ztratil řidič nad vozem kontrolu, sjel ze silnice a převrátil se do pole. Autobusem cestovalo zhruba šedesát lidí, 29 se jich zranilo. Jednoho člověka museli záchranáři převézt vrtulníkem do nemocnice. Silnice I/36 mezi Holicemi a Časy byla několik hodin uzavřena.

„Devatenáct osob mělo lehká zranění a devět středně těžká. Jeden člověk s těžkým zraněním byl letecky transportován do Fakultní nemocnice Hradec Králové. Jedenatřicet osob zraněno nebylo,“ řekl ČT mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý. 

Záchranáři zraněné rozvezli do nemocnic v Pardubicích, Hradci Králové a Chrudimi. Nikdo z účastníků nehody není v ohrožení života. Mezi zraněními podle Malého převažují drobné pohmožděniny krční páteře, horních nebo dolních končetin, dále poranění hrudníku, břicha a zápěstí.

Zničené kolo autobusu
Zdroj: ČT24

V půl páté záchranáři zásah ukončili a místo přenechali policistům, kteří začali vyšetřovat okolnosti nehody. Policisté silnici na několik hodin uzavřeli kvůli vyšetřování nehody a  vyproštění autobusu.

Vyprošťování havarovaného autobusu
Zdroj: ČT24

Nový autobus a zkušený řidič, říká firma

„Jednalo se o pravidelnou linku z Horního Jelení přes Holice do Pardubic. Autobus vyjížděl ve 14:30 a do Pardubic měl dorazit v 15:26. Jde o autobus české výroby od firmy SOR, je zhruba tři roky starý a měsíc a půl po STK, takže byl v pořádku,“ řekl ČT mluvčí firmy Arriva Roman Herden.

Řidič se při nehodě zranil a ztratil mobilní telefon, informace od něj proto firma získává zprostředkovaně díky cestujícím. „Vypadá to, že praskla pravá přední pneumatika a nebylo možné udržet autobus na cestě, ten proto skončil v příkopu,“ popsal Herden.

Řidič byl podle něj zkušený, pro společnost jezdil dvacet let. Dechová zkouška neprokázala, že by řidič před jízdou pil. Na místo nehody zamířil i ředitel společnosti Arriva Východní Čechy Jindřich Poláček.

Nehoda omezila provoz na silnici I/36
Zdroj: ČT24