ANO zruší brněnskou organizaci. Babiš nechce v hnutí lidi napojené na pochybné kauzy

Předsednictvo hnutí ANO přijalo návrh na zrušení brněnské organizace a její nové vytvoření. Premiér a předseda hnutí Andrej Babiš už minulý týden avizoval, že tento krok vedení ANO navrhne, protože v hnutí nechce lidi, kteří mohou být napojeni na pochybné kauzy. Loni po razii policie na radnici Brna-středu skončil kvůli podezření z korupce ve vazbě bývalý místostarosta Jiří Švachula (zvolen za ANO).

Brněnské hnutí ANO řešilo v posledních týdnech velké spory. V březnu navrhl tehdejší místopředseda hnutí a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál zrušení tří brněnských organizací kvůli tomu, že někteří lidé mohli mít souvislost s kauzami spojenými se Švachulou. Původně byly buňky zrušeny, potom ale předsednictvo rozhodnutí změnilo.

Vokřál se minulý týden rozhodl z hnutí vystoupit, přestože měl na podzim vést kandidátku do krajských voleb. Lídrem tak bude současný hejtman Bohumil Šimek. Vokřál při vystoupení z hnutí uvedl, že nechce své jméno spojovat s lidmi, kteří hnutí využívají jen pro vlastní prospěch. Ponechá si ale zatím mandáty zastupitele Brna i Jihomoravského kraje.

Podle Babiše se měl problém řešit dřív

Andrej Babiš minulý týden uvedl, že problém se měl řešit už dřív. „Musíme udělat radikální řez a distancovat se od toho, co se stalo,“ uvedl tehdy předseda hnutí. O situaci mluvil minulý týden i s Jiřím Faltýnkem, o kterém média v minulosti psala v souvislosti se Švachulou a možném ovlivňování zakázek. „Setkal jsem se s ním poprvé a ptal jsem se, jak je možné, že chodí takové informace. On to odmítl. Myslím, že pokud ho policie nekontaktovala, tak jsou to pomluvy a vymýšlí se věci, které neexistují,“ uvedl Babiš. Podle něj se ani nepodařilo zjistit, jakým způsobem přišel Švachula do hnutí.

ANO už zrušilo několik místních organizací

Předsednictvo hnutí ANO zrušilo v minulosti už několik místních organizací. Například v lednu 2017 v městské části Brno-sever, protože dlouhodobě nefungovala a nepracovala. O rok později pak oblastní organizaci v Praze 4. Vedení se tímto krokem chtělo zbavit členů, kteří odmítali hnutí opustit.

Loni to byla místní organizace v Kladně a Praze 7. Ke zrušení kladenské buňky středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) deníku Právo řekla, že organizace byla rozdělena na několik táborů, které byly pravidelně ve sporu. V Praze 7 ANO skončilo kvůli nízké aktivitě organizace a špatným výsledkům.