Akademický senát zvolil Pavla Kozáka rektorem Jihočeské univerzity

Novým rektorem Jihočeské univerzity by se měl stát současný děkan fakulty rybářství a ochrany vod Pavel Kozák. Do funkce jej v úterý zvolil akademický senát, Kozák získal 32 ze 36 hlasů. Musí ho ještě jmenovat prezident Petr Pavel. Kozák má vést univerzitu od prvního dubna 2024 na období čtyř let.

Původně o pozici v čele univerzity usilovali dva adepti. Druhý navržený, prorektor Luděk Berec, ale z volby odstoupil. Současný rektor Bohumil Jiroušek už nekandidoval.

„Jihočeskou univerzitu chci vést transparentním způsobem otevřeným pro komunikaci. Chci, abychom byli moderní univerzitou s příjemným prostředím a kvalitními obory. Jihočeská univerzita je velmi důležitá pro celý kraj v oborech profesního vzdělávání, jako je učitelství, zemědělství nebo sociální a zdravotní vědy,“ řekl Kozák.

Přál by si, aby se Jihočeská univerzita stala pro studenty vysokou školou první volby. Nyní ji navštěvuje přibližně devět tisíc studentů. V minulosti to bylo až o dva tisíce více. „Je to částečně dáno demografickým vývojem, ale i tím, že pro některé uchazeče jsme nebyli první volbou. Byl bych velmi rád, aby mírně stoupl počet studentů, ale hlavně – aby se zvýšila i kvalita,“ nechal se slyšet Kozák.

Dodal, že značná část studentů odpadne v průběhu prvního ročníku bakalářského studia. „Rádi bychom, aby jich na fakultách vydrželo více, což se nám pak zúročí v magisterském a doktorském studiu, tam je v současné době trochu problém,“ přiznal.

Kozák v roce 1993 absolvoval zemědělskou fakultu Jihočeské univerzity. Značnou část profesního života spojil s fakultou rybářství a ochrany, kde působí od jejího vzniku v roce 2009. Nejprve se stal proděkanem, od roku 2017 je jejím děkanem. V roce 2015 se stal profesorem v oboru rybářství. Kozák je pedagog a vědec, který se specializuje na chov korýšů a měkkýšů.

Sedm rektorů, osm fakult

Jihočeská univerzita měla zatím sedm rektorů. Jako první ji vedl v letech 1992 až 1998 Jiří Divíšek. Na následujících šest let se stal rektorem František Střeleček. Od roku 2004 stál v čele univerzity Václav Bůžek a po něm ji od roku 2011 vedla Magdalena Hrabánková, která však po několika měsících náhle zemřela. Jako dalšího rektora si akademický senát zvolil Libora Grubhoffera. Před Jirouškem pak univerzitu vedl v letech 2016 až 2020 Tomáš Machula.

Jihočeská univerzita vznikla v roce 1991. Nabízí studium na osmi fakultách – pedagogické, zdravotně sociální, zemědělské, filozofické, přírodovědecké, teologické, ekonomické a fakultě rybářství a ochrany vod.