V sobotu hrozí bouřky, ojediněle i silné

Studio 6: Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

V Česku v sobotu na většině území hrozí bouřky, ojediněle i silné. Doprovázet je má přívalový déšť, kroupy a nárazy větru kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu. Výstraha meteorologů platí v sobotu pro celou zemi s výjimkou severozápadu Čech, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Páteční teploty ve většině nižších a středních poloh vystoupají nad 31 stupňů Celsia. Nadále zůstává v platnosti varování před požáry pro jižní Moravu.

Přes Česko bude o víkendu postupovat zvolna k východu zvlněná studená fronta. „Přinese velkou oblačnost a četné srážky, v sobotu převážně přeháňky a bouřky, v neděli i vydatnější deště,“ sdělili meteorologové. V sobotních bouřkách se podle nich mohou objevit přívalové srážky kolem čtyřiceti milimetrů, v opakovaných bouřkách i více, a kroupy do dvou centimetrů.

„Bouřková činnost bude v Čechách slábnout později odpoledne, na Moravě a ve Slezsku mohou být bouřky silné až do pozdního večera, případně i v noci na neděli,“ shrnul ČHMÚ.

Výstraha před vysokými teplotami platí do páteční 20. hodiny. Odpolední teploty očekávají meteorologové v rozmezí od 28 do 32 stupňů Celsia, na jihu Moravy může být až 34 stupňů. Vzhledem k déletrvajícímu suchému a velmi teplému počasí hrozí zejména v oblasti jižní Moravy a okolí nebezpečí vzniku a šíření požárů. Odvolání nebezpečí požárů očekává ČHMÚ o víkendu.