V pátek může sněžit i v nížinách. ČHMÚ zvažuje pro část Česka výstrahu

První výraznější projevy zimy přijdou do Česka v pátek. Zatímco na horách sníh ležel už kolem 10. října, v nížinách se letos objeví první vločky o pět týdnů později. Napadnout by mohlo až deset centimetrů, a proto Český hydrometeorologický ústav zvažuje vydání výstrahy pro Moravu, Slezsko, Vysočinu a Pardubický kraj.

Úterní ráno bylo v Česku mrazivé. Z hlášení asi 300 meteorologických stanic vyplývá, že jen tři měly po ránu teplotu na nule nebo lehce nad nulou. I nejteplejší Klementinum zaznamenalo jen 0,8 stupně Celsia. Na horách zatím leží do deseti centimetrů sněhu. 

Teplota v úterý ráno
Zdroj: ČHMÚ

V úterý ráno ležely na Churáňově čtyři centimetry sněhu, na Březníku šest a na Plechém pět –⁠ podobné to bylo i v Krkonoších, kde na Sněžce a v Obřím dole měli jeden centimetr, na Luční boudě osm.

Až do čtvrtka bude pro počasí v Česku určující tlaková výše. V pátek se ale situace zásadně změní a ve střední Evropě se na několik dní usadí tlaková níže. Po její zadní straně se k nám bude dostávat od severozápadu chladný vzduch.

Předpověď povětrnostní situace na pátek
Zdroj: ČHMÚ

ČHMÚ zvažuje výstrahu

Prvním dnem, kdy se sněhové vločky objeví i v nížinách, bude pátek. Déšť v jihovýchodní části Česka bude přecházet nad 600 metry, postupně nad 300 metry ve sněžení. A tam se taky může tvořit i nová sněhová pokrývka z mokrého sněhu.

Napadnout ho může až deset centimetrů. Na severozápadě budou sněhové srážky méně časté – občasné sněžení se tam čeká jen místy. Český hydrometeorologický ústav zvažuje vydání výstrahy pro Moravskoslezský, Zlínský, Olomoucký, Jihomoravský, Pardubický kraj a Vysočinu. Podle dalších modelových výpočtů bude platnost výstrahy upřesněna.

Výstraha kvůli novému sněhu bude zřejmě vydána na pátek
Zdroj: ČHMÚ

V sobotu bude sněžení slabší, napadne zřejmě maximálně do tří centimetrů. Sněhové vločky se v Čechách můžou objevit i v nížinách, na Moravě a ve Slezsku nad 600 metry. Pro neděli zatím modely počítají s další sněhovou nadílkou. Znovu by se s větší pravděpodobností měla týkat východní části Česka – tam by mohlo napadnout až deset centimetrů, jinak to bude většinou do pěti centimetrů. Hranice sněžení bude ležet asi 400 m n. m. 

I příští týden by v Česku měl vydržet zimní ráz počasí. Minimální teploty budou pod nulou, maxima lehce nad bodem mrazu. I mimo hory se najdou místa, kde vydrží celodenní mráz. Na horách čekáme maxima kolem minus čtyř stupňů Celsia.

Výhled počasí
Zdroj: ČT24

Odhadnout celkové množství sněhu, které v příštích deseti dnech napadne, je obtížné. Nejen kvůli klasické nejistotě ve střednědobém výhledu, ale hlavně kvůli teplotám, které budou kolísat kolem nuly, a tudíž se bude měnit skupenství srážek podle nadmořské výšky.