ČHMÚ varoval před silnými bouřkami

Český hydrometeorologický ústav v neděli varoval před silnými bouřkami, výstraha platila do 20:00 pro celou republiku. Varování před bouřkami vydal ústav už pro pátek a sobotu, očekává je také v dalších dnech.

Po 13. hodině ukazoval systém detekce blesků na stránkách hydrometeorologického ústavu bouřkovou aktivitu v části jihozápadních Čech a v pohraničí na severu země na hranicích s Německem a Polskem. Následně systém blesky kolem 14. hodiny zaznamenal také východně a jihovýchodně od Prahy. Před šestnáctou hodinou ČHMÚ evidoval bleskovou aktivitu i ve velké části Moravskoslezského kraje.

„Ojediněle se v bouřkách mohou vyskytnout menší kroupy většinou do dvou centimetrů a nárazy větru kolem 65 kilometrů za hodinu. Bouřky budou doprovázené přívalovými srážkami, v nich může spadnout kolem 25 milimetrů za krátký čas, výjimečně i více,“ upřesnil dopoledne Marjan Sandev z ČHMÚ. Pro očekávané bouřky v následujících dnech budou podle něj meteorologové výstrahy průběžně upřesňovat.

Přívalový déšť v bouřkách mohl podle výstrahy zatopit podchody, podjezdy a sklepy, škody nebo zranění můžou způsobit větrem zlomené větve stromů. „Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky,“ napsal ČHMÚ ve výstraze. Řidičům, které bouřka zastihne, doporučil jet pomaleji a velmi opatrně.

Sandev očekával, že zejména menší toky v jihozápadních a západních Čechách mohou reagovat vzestupem hladin i na méně vydatné srážky, protože tato oblast je silně nasycená vodou. „V dalších dnech může být kolísání hladin výraznější, doporučujeme sledovat aktuální situaci,“ doplnil meteorolog.

V sobotu silné srážky zaměstnaly hasiče zejména v Plzeňském kraji. Voda například zaplavila železniční přejezd v Kdyni na Domažlicku a zatopila sklepy na Rokycansku.