O víkendu teploty vystoupají i nad 25 stupňů, ojediněle budou bouřky

Události: Česko čeká teplý víkend (zdroj: ČT24)

O víkendu denní teploty vystoupají i nad letních 25 stupňů. Rána budou jasná, odpoledne může místy pršet, ojediněle se vyskytnou bouřky. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a jeho vyjádření na sociálních sítích.

„Do konce týdne nás čeká počasí ráno většinou s minimem mraků, odpoledne s velkou oblačností a místními přeháňkami, ojediněle bouřkami. Teploty porostou, dnes (ve čtvrtek) naměříme kolem 21 stupňů Celsia, o víkendu i nad letních 25 stupňů Celsia a v příštím týdnu i nad tropických třicet stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové.

Podle meteorologa ČT Pavla Karase se letní teplota 25 stupňů Celsia objeví už v pátek, zřejmě ale jen na jihu Moravy. Jinak se páteční maxima budou pohybovat většinou kolem 21 stupňů Celsia.

V sobotu bude polojasno, během dne přechodně oblačno. Místy může zapršet a ojediněle se vyskytnou také bouřky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi dvanácti a osmi stupni, přes den vystoupají na 22 až 26 stupňů. Letní teplo bude s velkou pravděpodobností opět na jižní Moravě. Na severovýchodě bude kolem 21 stupňů.

V neděli bude nejprve také skoro jasno až polojasno. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 24 a 28 stupni Celsia. Během dne se na severovýchodě zatáhne a stejně jako v sobotu bude místy pršet, ojediněle může být bouřka. Noční teploty budou stejné jako v sobotu, přes den bude ještě o stupeň tepleji.

Letní teploty mohou lákat k vodě. Ta už se podle Karase v nádržích prohřála i na více než dvacet stupňů Celsia. Nejteplejší je ve Vranovské nebo Novomlýnské přehradě, nejchladnější zůstává tradičně na Lipně.

Až 33 stupňů Celsia

Postupné oteplování a podobné počasí bude pokračovat v příštím týdnu. Na pondělí meteorologové předpovídají až 29 stupňů. „Teploty po víkendu budou dále stoupat a dostanou se, letos poprvé, nad třicet stupňů Celsia. K absolutně nejvyšší červnové hodnotě se ale nepřiblížíme. Nejteplejší červnové odpoledne bylo prozatím zaznamenáno 26. června v roce 2019, kdy na stanici v Doksanech teplota vyšplhala skoro na 39 stupňů Celsia,“ uvedl Karas.

Nejteplejším dnem příštího týdne podle meteorologa bude úterý, a to s odpolední teplotou až na 33 stupních. „Nad tropickou třicítku se odpolední teplota dostane i ve středu, kdy slunce vstoupí do znamení Raka a začne astronomické léto. V druhé půlce příštího týdne se už budou častěji objevovat přeháňky a bouřky a také se ochladí,“ dodal s tím, že ochlazení bude přibližně sedmistupňové. Odpolední teplota se tedy bude na konci příštího týdne pohybovat kolem 23 stupňů. A podobné to bude zřejmě až do začátku prázdnin.