Letní teploty v Česku vydrží do čtvrtka, poté se mírně ochladí

V Česku bude dál jasno až polojasno s letními teplotami až nad 25 stupňů Celsia. Kvůli počasí bez srážek se rozšíří výstraha před vznikem požárů. Od čtvrtka přijdou přeháňky, pak i bouřky a na víkend se mírně ochladí. Vyplývá to z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Teplý vzduch do Česka proudí od jihu. „Den přinese většinou slunečné počasí, ale množství oblačnosti bude jako včera (v neděli – pozn. red.) závislé na množství písečného prachu ze Sahary,“ informoval ČHMÚ na sociální síti X. Pondělní maximální teploty v České republice 21 až 25 stupňů Celsia budou podle meteorologů jedny z nejvyšších z celé Evropy.

Nejvýše na až 27 stupňů Celsia mají teploty v Česku vystoupat v úterý. V úterý a ve středu meteorologové očekávají místy, zejména na Vysočině, vítr s nárazy až sedmdesát kilometrů v hodině. Vysoké riziko vzniku požárů začne platit v pondělí na jihozápadě Moravy, od úterý se rozšíří na většinu území Česka.

„Ve čtvrtek začne počasí u nás ovlivňovat tlaková níže se středem nad Alpami, která bude v dalších dnech postupovat zvolna k východu,“ uvedl ČHMÚ. Přeháňky budou zpočátku ojedinělé, od pátku mohou být častější a místy se mohou objevit i bouřky. Teploty se mají ve čtvrtek dostat ještě k 24 stupňům Celsia, v pátek a o víkendu by maxima neměla přesáhnout dvacet stupňů.