Do Česka dorazilo první podzimní sněžení. Vločky budou padat i další dny

Události: První sněžení a ochlazení v Česku (zdroj: ČT24)

První sníh přichází letos na hory přesně podle kalendáře. Za studenou frontou k nám od severozápadu proudí studený a vlhký vzduch. Výraznější oteplení můžeme čekat až na počátku příštího týdne. Sníh může poletovat na horách ještě v pátek.

Sněhové vločky se objevily během noci na hřebenech nejvyšších hor Česka. Teploty se například na hřebenech Krkonoš drží slabě pod nulou, a proto zůstává slabý sněhový poprašek ležet. Nejde o nijak výjimečný jev, naopak je to v souladu s tím, co je podle statistik obvyklé. První sněhová pokrývka se v nejvyšších polohách hor objevuje obvykle už před 20. říjnem.

Na Luční boudě je už na webkamerách sníh vidět.

V noci se očekávají déšť nebo přeháňky jen ojediněle, smíšené nebo sněhové budou v polohách nad 700 metrů nad mořem. Ve středu přes den se hranice sněžení posune do asi 800 metrů. Celkem by za středu mohlo spadnout maximálně do tří centimetrů sněhu.

První vločky z 12. října
Zdroj: ČHMÚ

Ve čtvrtek se čekají přeháňky či déšť postupně na většině území, sněhové budou zpočátku nad 900 metrů nad mořem a napadne maximálně kolem jednoho centimetru sněhu.

V pátek se hranice sněžení posune výš, do 1100 metrů, a přeháňky budou četnější na severu Čech. Tam by se měly vyskytovat místy, jinde jen ojediněle.

První vločky z 12. října
Zdroj: Marek Svárovský/ ČHMÚ