Twitter zablokoval české dezinformační weby. Podle mluvčího prezidenta tím zavádí totalitní praktiky

Sociální síť Twitter se podle serveru Manipulátoři.cz pustila do čistění sítě od dezinformací. Na platformě tak nově nejdou publikovat zprávy s odkazy na některé české a slovenské dezinformační weby. Mezi zablokovanými weby se dočasně objevil i server Parlamentní listy, který je k publikacím textů hojně využívaný některými českými politiky.

Při pokusu o vložení tweetu s odkazem na závadné webové stránky se uživatelům objevilo oznámení: „V zájmu ochrany uživatelů před spamem a škodlivými aktivitami nemůžeme v tuto chvíli požadek dokončit.“ Mezi blokovanými weby se objevily nejznámější servery šířící lživé zprávy či propagandu jako je Aeronet, AC24, Protiproud.cz a další weby, které byly think-tankem Evropské hodnoty vyhodnoceny jako dezinformační.

Články na těchto webech podle studie think-tanku často neodpovídají realitě, vynechávají nebo záměrně překrucují kontext popisovaných událostí, citují nedůvěryhodné zdroje nebo texty záměrně obsahují nepravdivé informace.

Zákaz publikování postihl také server Parlamentní listy, který byl rovněž označen jako manipulativní. Server však takový postup považuje za cenzuru. „Během 14 tisíc tweetů nepřišlo ani jedno upozornění na jakékoli porušení čehokoli, najednou dojde k okamžité blokaci. Bez emocí lze říci, že počet lidí a organizací, kterým vadíme, překračuje hranice starého kontinentu,“ uvedl ve svém vyjádření pro server iDNES.cz Jan Holoubek, ředitel společnosti a předseda představenstva.

Zablokování serveru Parlamentní listy, které trvalo od středečního večera do pátečního rána, rozlítilo také hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka. Ten na svém twitterovém účtu společnost Twitter upozornil, že údajně měla porušit Listinu základních práv a svobod, a rovněž upozornil, že pokud taková opatření nezmizí, bude společnost kontaktovat oficiálním protestním dopisem. 

Twitter je komerční služba, která vznikla v roce 2006. Vytvořením účtu uživatel potvrzuje, že bude dodržovat pravidla této sociální sítě. Společnost si vyhrazuje právo nakládat se zveřejněnými statusy dle vlastních regulací – tedy nevhodný obsah blokovat nebo mazat.