SOUHRN: Zásadní události neděle 11. srpna

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí tohoto dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem.

Zelenskyj: Ruské útoky z Kurské oblasti si žádaly spravedlivou odpověď

Z ruské Kurské oblasti jen v létě mířilo téměř dva tisíce útoků na ukrajinskou Sumskou oblast, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zasloužilo si to „spravedlivou odpověď“, poznamenal s odkazem na průnik ukrajinských sil hluboko do Kurské oblasti. Moskva tvrdí, že zastavila nepřítele třicet kilometrů od hranic a hrozí tvrdou odvetou. Podobná tvrzení však nelze nezávisle ověřit.


Průměrná penze příští rok vzroste o 355 korun, shodla se koalice

Koaliční plán na lednové zvýšení průměrného důchodu o 355 korun měsíčně je definitivní, zjistila Česká televize z vyjádření jednotlivých vládních stran. Zákonem nařízený růst o 1,7 procenta podle nich pokryje zvyšování životních nákladů. Důchody ale příští rok neporostou všem stejně. Lidé s vyššími penzemi dostanou přidáno o něco víc. Podle ANO a SPD by měl být růst celkově výraznější. Koaliční strany oponují, že na to není dost peněz.


Írán na nás zaútočí brzy, domnívá se izraelská tajná služba

Izraelská tajná služba se domnívá, že Írán se rozhodl přímo zaútočit na Izrael a může tak učinit během několika příštích dní, napsal na síti X reportér serveru Axios Barak Ravid s odvoláním na dva zdroje ze zpravodajské komunity. Revoluční gardy, které jsou elitní složkou íránské armády, mezitím provádějí na západě Íránu několikadenní vojenské cvičení.


Venezuelský soud: Opozice nepředložila důkazy o sporných prezidentských volbách

Venezuelský nejvyšší soud oznámil, že neobdržel od opoziční koalice žádné důkazy ohledně sporných prezidentských voleb, které se konaly 28. července. Varoval, že jeho rozhodnutí o vítězi bude definitivní. Volební úřad jihoamerické země, který je podle opozice loajální k dosavadnímu prezidentovi Nicolási Madurovi, prohlásil, že Maduro znovu volby vyhrál. Opozice tvrdí, že více hlasů získal její kandidát Edmundo González Urrutia.


SPF není vše, opálení a spálení závisí na mnoha faktorech

Nadměrné opalování škodí kůži, pravidelné a správné používání opalovacích přípravků ji ale může ochránit před slunečními paprsky. Lidé, kteří používají krémy s vysokým faktorem, se ale kvůli nedostatečné aplikaci přesto spálí. Pokud by je aplikovali přiměřeně, nemuseli by používat výrobky s SPF faktorem vyšším než 15. Stoprocentní ochranu ale podle odborníků neposkytuje žádný z nich.