Průměrná penze příští rok vzroste o 355 korun, shodla se koalice

Události: Opozice žádá výraznější růst důchodů (zdroj: ČT24)

Koaliční plán na lednové zvýšení průměrného důchodu o 355 korun měsíčně je definitivní, zjistila Česká televize z vyjádření jednotlivých vládních stran. Zákonem nařízený růst o 1,7 procenta podle nich pokryje zvyšování životních nákladů. Důchody ale příští rok neporostou všem stejně. Lidé s vyššími penzemi dostanou přidáno o něco víc. Podle ANO a SPD by měl být růst celkově výraznější. Koaliční strany oponují, že na to není dost peněz.

Vládní strany připomínají, že v minulých letech stát zvedal penze rychleji, než rostla inflace – na rozdíl například od platů státních zaměstnanců.

„Když se podíváme na růst reálných důchodů vůči inflaci, tak za posledních deset let důchody vzrostly reálně o osmnáct procent, za posledních pět let o sedm procent. To znamená, že důchody rostou, a to tempo je vyšší, než je inflační růst,“ prohlásil vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Důchodci změny vítají, podle některých by se ale kabinet měl snažit víc. Kupříkladu jednadevadesátiletá Jarmila Černá pobírá důchod 21 tisíc. S mírně nadprůměrnou penzí je spokojená, v poslední době ale utratí hodně peněz za lék, který jí pomáhá oddalovat zhoršování zeleného zákalu. „Lahvička stojí sedm set korun a vydrží mi na pět dní, takže mě musí podporovat rodina,“ říká seniorka.

Stát by měl podle ní penze zvýšit výrazněji. „Aspoň osm set korun, vzhledem k té inflaci. Řekla bych, že těch osm set až tisíc korun by to být mohlo,“ míní důchodkyně.

Vláda nechce vyšší schodek

Vládní strany nicméně považují návrh na růst průměrné penze za konečný. Argumentují třeba tím, že i tak v příštím roce za výplatu důchodů stát vydá o dvanáct miliard víc než letos. „Žijeme v nějaké rozpočtové ekonomické situaci a všichni dobře víme, jakými schodky končí v desítkách miliard korun penzijní systém,“ podotkl místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS).

„Vše musíme hodnotit v souvislosti s vývojem veřejných financí a státního rozpočtu,“ souhlasí místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Miloš Nový (TOP 09).

Jurečka upozornil na fakt, že kupní síla důchodců se dlouhodobě zvyšuje. „Vidíme to i na hodnotě výše průměrného důchodu vůči průměrné mzdě, která teď bude kolem 42 procent,“ uvedl.

Důchodcům přitom od ledna neporostou penze stejně. Podle nových propočtů ministerstva práce a sociálních věcí dostane třeba člověk se čtrnáctitisícovou penzí přidáno zhruba 330 korun a ten s důchodem 26 tisíc pak téměř 380 korun.

Opoziční kritika

Sněmovní opozice vládě připomněla, že může bez souhlasu poslanců sama zvýšit od ledna důchody v průměru až o 560 korun. „Může to navýšení udělat až do výše 2,7 procenta a k tomu já ji za SPD vyzývám. V případě, že by tak neučinila, jsme připraveni podat novelu zákona o důchodovém pojištění,“ sdělila místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková (SPD).

ANO bude podle předsedkyně poslaneckého klubu Aleny Schillerové navrhovat, aby si „vláda zodpověděla před občany, proč to neudělala“. „Bere si jako rukojmí ty ekonomicky nejslabší, kteří už se dneska nemohou bránit,“ kritizuje exministryně financí.

Koalice ustoupit nehodlá

Z kabinetu ale zní hlasy, že žádné změny nepřijdou. „Přidání by bylo pěkné, ale za stávající situace deficitu státního rozpočtu a celkové ekonomické situace si to určitě nemůžeme dovolit,“ zdůraznil místopředseda poslaneckého klubu STAN Viktor Vojtko.

Ministr práce a sociálních věcí by měl návrh na zvýšení důchodů v příštím roce přinést na jednání vlády v září. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) Jurečkův návrh velmi pravděpodobně hladce schválí.