Cenu K. H. Borovského získal Jaroslav Kmenta

Havlíčkův Brod - Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2009 v Havlíčkově Brodě získal Jaroslav Kmenta z Mladé fronty Dnes za dlouhodobou a důslednou investigativní žurnalistiku. Držiteli Novinářské křepelky, ceny pro novináře do 33 let věku, se stali Kateřina Eliášová z internetového deníku Aktuálně.cz a Tomáš Kohout z Českého rozhlasu. Eliášová byla oceněna za podnětné, spolehlivé, rychlé a setrvale kvalitní politické zpravodajství, Kohouta nadace ocenila za zcela výjimečnou nápaditost a originalitu v oblasti rozhlasové sportovní reportáže.

Kmenta považuje cenu za nejvyšší ocenění, které zatím získal. „Jsem už držitelem vyznamenání za investigativní žurnalistiku Nymburský lev třetí třídy ve svém rodném Nymburce, které jsem jako patriot vždy dával na první místo, ale tohle ocenění je samozřejmě vyšší,“ řekl Kmenta se smíchem. Po vydání tří dílů knihy Kmotr Mrázek mu prý zbylo tolik nasbíraného materiálu, že na příští rok připravuje volné pokračování trilogie nazvané Svědek na zabití.

Jaroslav Kmenta:

„Když píšete o propojení mafie s politiky, tak na vás různá nebezpečí číhají, ale nesmíte tomu podlehnout, protože to byste tu práci dělat nemohli.“

„Jsem hlavně překvapený, že si někdo vzpomněl na sporťáka, to nebývá zvykem,“ řekl sportovní redaktor Kohout, který však cenu považuje za ocenění pro všechny své kolegy v redakci. „V takové konkurenci musí člověk dělat naplno, aby obstál,“ dodal Kohout. Eliášové bývalá práce v televizi nechybí. „Je to složité, když jsem řekla, že jsem z České televize, mělo to svoji váhu, Aktuálně.cz ne každý zná. O to víc pak člověk musí bojovat a nacházet si své místo. Jsem ráda, že si někdo mé práce všiml,“ řekla Eliášová.

Novinářské ceny uděluje správní rada nadace na návrh odborné poroty, v níž zasedli Martina Riebauerová, Daniela Drtinová, Blahoslav Hruška, Miroslav Konvalina, Jan Punčochář, Jaroslav Spurný a Jan Šmíd. Hlavní novinářskou cenu nadace dotuje 50 000 korunami. S Novinářskými křepelkami, které předává město a kraj Vysočina, je spojena symbolická částka 3 333 korun.

Nadace rozhoduje o výročních cenách za mimořádná díla umělecké, vědecké a novinářské tvorby. Novinářskou cenu udělila potřinácté, od roku 2000 v Havlíčkově Brodě.