Zpěvačka France Gallová podlehla rakovině. Proslavil ji hit Ella, Elle l'a

Ve věku 70 let zemřela francouzská zpěvačka France Gallová. Světoznámou se stala její píseň Ella, elle l'a.

Gallová ztělesňovala poválečnou emancipaci francouzských válek, napsal o zpěvačce deník Le Figaro. Vystupovala přes padesát let.

Narodila se do hudebnické rodiny, její otec psal texty k písním šansoniéra Charlese Aznavoura nebo pro Edith Piaf. Sama Gallová nazpívala svůj první hit Ne Sois Pas Si Bête v šestnácti letech a v roce 1965 vyhrála pěveckou soutěž Eurovize s písní Poupée de cire, Poupée de son. V soutěži tehdy reprezentovala Lucembursko.

Gallová se proslavila zejména v 60. letech a 70. let. Pod jejími prvními hity je podepsaný Serge Gainsbourg, s nímž později ukončila spolupráci, protože si, jak napsala BBC, začala uvědomovat dvojznačnost jeho textů.

Svůj největší hit nazpívala v roce 1987. V písni Ella, elle l'a vzdává hold jazzové legendě Elle Fitzgeraldové.

V soukromém životě zažila Gallová několik těžkých ran. V roce 1992 zemřel ve věku 44 let na infarkt její manžel, rovněž hudebník Michel Berger. O pět let později podlehla cystické fibróze její dcera Pauline.

Po této události ukončila Gallová svou pěveckou kariéru a začala se věnovat charitě. Právě její práci pro ostatní vyzdvihl na Twitteru francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle něj po Gallové zůstanou „písně, které znají všichni Francouzi“. „France Gallová překonala čas díky své upřímnosti a šlechetnosti,“ uvedl prezident.

Ministryně kultury Françoise Nyssenová Gallovou označila za „jednu z nejnadanějších zpěvaček své generace“. Podle zpěvačky Jane Birkinové byla Gallová neotřelá, upřímná i záhadná.

V prosinci byla Gallová hospitalizovaná kvůli těžké infekci. První lednovou neděli podlehla rakovině.