Zemřel herec Donald Sutherland. Žádná role ho nezastrašila, napsal syn Kiefer

Po dlouhé nemoci zemřel kanadský herec Donald Sutherland, oznámil na síti X jeho syn Kiefer. Bylo mu 88 let. Web IndieWire ho označuje jako jednoho z nejuznávanějších a nejvšestrannějších herců jeho generace, který se objevil například ve filmech Tucet špinavců, M*A*S*H nebo Obyčejní lidé. V posledních letech se divákům představil třeba ve snímcích Návrat do Cold Mountain, Pýcha a předsudek nebo sérii Hunger Games.

Sutherland za svoji kariéru trvající šest dekád hrál ve více než 170 filmech a seriálech, obdržel dva Zlaté glóby a čestného Oscara. Po studiích v Londýně se objevil po boku Christophera Leeho v řadě hororových filmů – žánru, k němuž se rád a často vracel.

Role ve snímku Tuctu špinavců, kde si zahrál znepokojivého, nervózního Pinkleyho, jednoho z vojáků odsouzených na smrt, které americká armáda pošle bojovat s nacisty, mu zajistila vstup do Hollywoodu.

Ve snímku M*A*S*H režiséra Roberta Altmana předcházejícímu slavnému seriálu pak ztvárnil ústřední roli prostopášného armádního chirurga. V krimi Klute si zase zahrál soukromého detektiva vyšetřujícího vraždy prostitutek v New Yorku, který se do jedné – ztvárněné Jane Fondovou – zamiluje.

„Hloubka, již plně nepoznáte“

„Působí, jako kdyby nehrál postavu, ale skutečného člověka. A jako skutečný člověk má hloubku, již nikdy plně nepoznáte,“ napsal o jeho výkonu web IndieWire. Známé jsou i Sutherlandovy filmy Teď se nedívej, Obyčejní lidé nebo Casanova Federica Felliniho.

Magazín Variety připomíná, že Sutherland „nezapomenutelně“ ztvárnil padouchy, antihrdiny, milovníky i mentorské figury. Mladší generace ho znají díky vedlejší roli zákeřného prezidenta Snowa v úspěšné sérii Hunger Games. Jeho syn Kiefer, také známý herec, o něm na síti X napsal, že se „nikdy nenechal zastrašit žádnou rolí“.