Začíná Brutal Assault, metalisté zahrají i Smetanu

Začíná festival Brutal Assault (zdroj: ČT24)

V Jaroměři na Náchodsku začíná metalový festival Brutal Assault. Tvrdá muzika bude posedmadvacáté slyšet v kulisách bývalé vojenské pevnosti Josefov. Na pěti pódiích vystoupí přes sto třicet tuzemských i zahraničních kapel. Poprvé mimo jiné na festivalu spolu s blackmetalovou kapelou zahraje symfonický orchestr.

Už v úterý navnadil na sedmadvacátý ročník večírek pro nedočkavé, hlavní program ale rozduní pevnost od 7. srpna. Mezi největší taháky patří Architects, Behemoth, Testament, Emperor nebo Carcass. „Máme přes sto třicet kapel. Je to o pestrosti a o tom, jakou náladu zrovna chcete mít. Síla festivalu je v celé dramaturgii,“ podotýká promotér Tomáš Fiala.

Program nabídne i možná nečekaná spojení – festival se rozhodl připomenout letošní dvousté výročí narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Jeho tvorbou se inspiroval společný koncert blackmetalové kapely Cult of Fire s Bohemian Symphony Orchestra Prague.

„Novinkou je, že na festivalu bude poprvé orchestr a že se jedná o původní projekt, který jsme dali dohromady právě u příležitosti výročí,“ upřesnil Fiala.

V kulisách Josefova

Festival těží vždy i z prostředí, ve kterém se odehrává, tedy v bývalé vojenské pevnosti z osmnáctého století. „Celý rok pořádáme dobrovolnické brigády a snažíme se kultivovat nejen části pevnosti, kde během festivalu působíme,“ podotkl promotér.

Pevnost Josefov
Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY 3.0)/Karelj

Dodal, že pořadatelé pamatují v historických prostorách na návštěvnický komfort, mimo jiné nabídkou doprovodného programu. „Aby člověk, který je schopný vnímat maximálně osm deset hodin muziky denně, měl co dělat ve zbylém čase. Stejně tak lidé musí mít možnost mít kde sedět a sedět ve stínu,“ uvedl Fiala. K vidění je třeba výstava Endemic Monster, která odráží fantazii muzikanta z Master’s Hammer, ale také výtvarníka Františka Štorma.

Fanoušci metalu musejí při návštěvě festivalu počítat s tím, že platit lze jen bezhotovostně prostřednictvím speciálního čipu. Na pevnosti Josefov se koncertuje do soboty 10. srpna. Poslechnout hudbu si můžou náhodní kolemjdoucí nebo ti, kteří bydlí poblíž, aniž by si kupovali lístek na festival. Za nevelký poplatek lze totiž festivalové dění sledovat ze střechy jednoho z bastionů. 

Návštěvníci festivalu Brutal Assault si poslechnou i Bedřicha Smetanu (zdroj: ČT24)